Календар подій

Міжнародний день молока

 Можливо і ви будете здивовані, дізнавшись про існування такого свята, як Всесвітній день молока. Відзначення цього дня набирає обертів, і на сьогоднішній час жителі понад 40 країн вшановують даний вид продукту. Постанова про те, якого числа відзначати Всесвітній день молока, ООН прийняла ще в 2001 році. І ось тепер щороку, 1 червня, існує можливість зайвий раз згадати про користь молока і продуктів, що містять його.

 Більшість істориків вважають, що використання молока як напою почалося близько 10 000 років тому, коли тварини були уперше одомашнені

 Найактивніше Всесвітній день молока відзначається в Німеччині, яка по праву здобула статус «молочної країни». За статистичними даними більше 100000 фермерів, не покладаючи рук, працюють задля забезпечення внутрішнього споживання молока. І при цьому, досить багато уваги, зусиль і коштів приділяється на збереження чудових ландшафтів і пасовищ.

 Недарма це свято збігається із Всесвітнім Днем захисту дітей. Адже саме вони є головними споживачами молока, яка надає помітний вплив на фізичний і розумовий розвиток. Цей продукт настільки багатий різними мінералами і мікроелементами, що замінити його не зможуть навіть найсучасніші й дорогі вітамінні комплекси.
 У деяких культурах (наприклад у Китаї, Японії і на островах Полінезії) молоко не вживають через те, що організм більшості людей монголоїдної раси не здатний його засвоїти (генетична неможливість засвоєння однієї зі складових частин молока — лактози). Оцінено, що близько 75-80% європейців мають здатність перетравлення молока. Багато людей середньої та північної Європи і частково Африки споживають молоко також й у дорослому віці, після періоду годування груддю. Для порівняння, цей коефіцієнт для китайців становить біля 2% всього населення.
 Поряд з культурами народів, що переважно походять від пастухів та кочівників, та для яких молоко тварин та продукти з них стали найважливішими у харчуванні і цим самим відіграють важливу роль у житті (наприклад, в єврейсько-християнсько-ісламському світі), — існують також народи, які окрім материнського молока не вживають жодного іншого.
 У деяких народів молоко мало церемоніальне значення, і його часто віддавали у жертву богам і духам. Така традиція існувала і у давніх слов'ян.
Споживання молока у світі зростає швидше, аніж продуктів харчування загалом — це зумовлено ростом споживання молокопродуктів. Харчова промисловість переробляє молоко у різноманітних продукти харчування, починаючи від сирів, вершкового масла, перепічки, морозива, та закінчуючи використанням у м'ясних продуктах.
 У загальній структурі виробництва молока найбільшу питому вагу займає коров'яче молоко — 83,34%, буйволяче — 12,97%, козяче — 2,17%, овече — 1,29, верблюже — 0,23%.[8]
 Виробництво молока у світі становить близько 609 мільйонів тонн на рік, з яких біля 85 відсотків припадає на коров'яче молоко. Найбільші виробники молока — США, Індія та Росія. Найбільший ринок молочних продуктів — Європейський Союз.
 Україна має одні з найкращих умов у світі для виробництва молока та молочних продуктів, але проблему насиченості ними ринку не вдалося повною мірою вирішити навіть у найсприятливіші для розвитку молочного господарства роки. Так, у січні – серпні 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року виробництво молока зменшилося на 4,6% до 7402 тис. тонн. З початку року експорт молочної продукції скоротився на 36,6% (до 277 тис. тонн).


Цікаве про молоко
• Питне молоко — найпоширеніший молочний продукт, вироблений в світі.
• Людський організм перетравлює молоко завдяки особливому ферменту — лактази. Спочатку він вироблявся тільки в організмі грудних дітей. У деяких жителів Північної Європи в умовах нестачі кальцію і вітаміну D лактаза стала вироблятися протягом усього життя.
• Корова в середньому дає 90 склянок молока в день.
• Дослідники з університету Лестера в Великобританії провели експеримент і протестували під час доек цілу фонотеку: від року до класики. Найбільше молока корови давали під пісню Moon River з фільму «Сніданок у Тіффані».
• Молоко стає білим через білок казеїну, який в ньому міститься. Казеїн утворює частинки кулястої форми — міцели, які забарвлюють молоко в білий колір.
• Білки коров’ячого молока здатні зв’язувати токсини в організмі. Тому досі люди, що працюють на шкідливих виробництвах, отримують безкоштовне молоко.
• У коров’ячому вимені міститься від 11 до 23 літрів молока.
• До середини XIX століття молоко було частим джерелом інфекційних захворювань. Справитися з цією проблемою допомогла пастеризація — процедура знезараження, винайдена французьким мікробіологом Луї Пастером.
• Молоко в грозу кисне швидше. Біохіміки вважають, що виною тому електромагнітні імпульси, проте причини цього явища досі не вивчені.
• Всесвітня асоціація охорони здоров’я рекомендує вживати 330 кілограмів молочних продуктів (у перерахунку на молоко) на рік. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення в минулому році показала Фінляндія (391 кілограм), а найнижчий — Китай (всього лише 30 кілограмів).
• Щоб залишатися здоровими, необхідно вживати три молочні продукту в день, адже саме в них міститься 80% від добової норми споживання кальцію для дорослої людини.
• Цікаво, що верблюже молоко довго не кисне. Воно містить шість типів жирних кислот, високий рівень інсуліну і антитіл, які хороші для регулювання діабету і інших захворювань. На відміну від коров'ячого молока, верблюже молоко легко засвоюється. Вона також містить більше вітаміну С, чим коров'яче молоко.

Використані матеріали із мережі Інтернет
Go to top