Календар подій

Всесвітній день шоколаду

Дев’ять із десяти опитаних кажуть,

що полюбляють шоколад.

Десятий, як правило,

 завжди каже неправду.

Джон Тулліус

Сьогоднi вiдзначають Всесвітній день шоколаду  (англ. World Chocolate Day). 

 Батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році започаткували це свято. Воно  досить швидко здобуло популярність. I крім Франції, широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами.

 У  місті  Перуджа (Італія), з 1994 року щорічно, в жовтні, упродовж більш як тижня проводиться  фестиваль шоколаду під назвою Eurochocolate («Єврошоколад»). Понад 150 італійських і світових ремісничих і промислових фабрик з виробництва шоколаду пропонують численним туристам (останні заходи відвідувало близько 800 тис. осіб) і жителям міста свої продукти безпосередньо на вулицях міста або в спеціальних виставкових приміщеннях.

 Німці ж вирішили, що святкування Дня шоколаду недостатньо, щоб віддати данину улюбленому cмаколику. Вони побудували на честь шоколаду цілу країну - Шоколандію, і тепер кожен день тут влаштовується святкове шоу, яке можна побачити з трибуни, що обертається навколо сцени. Бельгійці вирішили не відставати від своїх сусідів і побудували в Брюсселі Музей шоколаду, а також салон чаю і шоколаду, в якому всі страви - перше, друге і третє - неодмінно мають в складі шоколад.

 Крім того, цікавою подією може стати і поїздка до однієї з «шоколадних» країн, жителі яких знаються на «чорному золоті». Окрім Італії, до них можна зарахувати Бельгію, Швейцарію, Францію, Іспанію та США.

 Поряд із Всесвітнім днем шоколаду існують й інші, менш глобальні, але не менш солодкі дати, присвячені цьому продукту. Так, у Сполучених Штатах, крім Всесвітнього дня шоколаду, щорічно відзначають ще два загальнонаціональні «шоколадні дні»: 7 липня і 28 жовтня.

 В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові. Львів'яни відкрили для себе шоколад ще в середньовіччі. Тоді у містi з'явилися східні солодощі та французькі десерти. Потім місцеві майстри-пекарі та кондитери самі почали виготовляти розмаїті солодкі смаколики. Львів став, після швейцарського Берна, другою європейською столицею шоколаду. Львовознавці розповідають, що у місті Лева шоколад їдять, п'ють, дарують, ним пишаються, насолоджуються, захоплюються, з ним фантазують, ідуть у гості, освідчуються у коханні, приймають серйозні життєві рішення. І тільки у Львові – найсолодшому місті України, шоколад називають особливо – «чоколяда». Львів'яни навіть вигадали власну вільноконвертовану валюту - хочеш комусь віддячити, кажеш: «З мене чоколяда».

 Національне свято шоколаду у Львові цього року пройде з 13 по 15 жовтня. Це традиційне міське свято, впродовж якого відбудеться ярмарка-презентація шоколадних виробів, майстер-класи від професійних шоколатьє, створення шоколадних виробів ручної роботи та скульптур з брил шоколаду, покази шоколадних суконь Шоко Fashion, а також працюватиме Дитяча шоколадна країна. Відбудеться чемпіонат кондитерів-аматорів «Домашній кондитер», у якому змагатимуться за звання найкрутішого шоколатьє міста та багато інших зaходiв.

 Як бачимо, у наш час шоколад не вважається дивиною і вражає величезною різноманітністю смаків, однак смакові переваги і технології виробництва шоколаду у різних народів світу значно відрізняються. Але всі країни сходяться в одному: шоколад - це дивно смачні ласощі, якi заряджають «гормонами щастя».

 Зазвичай шоколад їдять як ласощі, однак у цього продукту більш широкий спектр застосування - він може замінити косметику, стати засобом для профілактики і навіть для лікування хвороб. Шоколад дуже корисний у всіх сенсах слова. Застосувати шоколад можна для підтримки тонусу організму, для схуднення, для профілактики захворювань і для догляду за собою, не кажучи вже про те, що він просто дуже смачний.

 Сьогодні ніхто достеменно не знає, коли саме і за яких обставин людство уперше скуштувало шоколад. Дослідники стверджують,що вперше його приготували за 3 тисячі років до нашої ери. Тоді американський континент населяли індіанці ольмеки. Саме в їхній мові вперше з’явилось слово «какава», яке зберегло своє звучання до наших днів.

 На зміну ольмекам прийшли індіанці майя. У народів майя був Бог какао. Ці відзначилися тим,що покидали какао - боби на землю. Сонце підпалило їх, і хтось з бідняків зібрав  зерна і кинув в чашку з водою. Вийшов перший шоколад. Древні майя вважали напій із зерен какао «їжею богів» і наділяли шоколад містичними властивостями. Багатії  підглянули, як бідняки п’ють «какаву» і вподобали собі. Какао-боби стали символом багатства і використовувались замість грошей. Раба можна було придбати за 100 бобів. Вони розбили перші плантації какао, де вирощували какао-боби. У них були добре розроблені методи приготування шоколадних напоїв різних видів. У «гірку воду», отриману з какао-бобів, вони додавали мед, ваніль, сік агави, а іноді зерна кукурудзи і мелений перець.

.До Старого світу какао завезли в XVI ст. іспанські конкістадори. Саме європейці перетворили священний напій індіанців в вишукані ласощі, збагативши його рецептуру молоком і цукром. Довгий час в аристократичному середовищі були популярні так звані «шоколадні салони», де головним частуванням був гарячий шоколад. А визначні жінки вважали шоколад афродизіаком. Так, пані Помпадур була упевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.

 До початку XIX століття шоколад вживали тільки у вигляді напою. XIX століття по праву вважається революційним у виробництві шоколаду. Твердий шоколад з'явився  в середині 1850-х рр., Коли англієць Джозеф Фрай дослідив, що якщо додати в шоколад більше какао-масла, ніж гарячої води, то продукт стане твердим. У 1875 році швейцарцю Даніелю Петеру приходить ідея додавати сухе молоко в шоколад, що послужило появі першого молочного шоколаду. З появою промислового виробництва, шоколадом змогли насолодитися і люди, які не відносяться до аристократії. В свiтi  розпочався  справжній шоколадний бум!  

 Але шоколадом не тiльки насолоджувалися, але його й дослiджували. Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуження і затвердіння артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів.

 Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин.

 Найбільш корисний чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму, тому молочний та білий шоколад тільки для задоволення, а чорний можна вживати для користі організму. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

 

Отже можете смiливо відзначати Всесвітній день шоколаду,

поїдаючи  шоколад без шкоди для фігури – адже солодощі,

 вжиті у день, наповнений активним відпочинком, не несуть надлишку калорій, a лише покращують настрій.

 Смакуйте шоколад із задоволенням та будьте здорові!

 

Легкомыслие! — Милый грех,
Милый спутник и враг мой милый!
Ты в глаза мне вбрызнул смех,
Ты мазурку мне вбрызнул в жилы.

Научив не хранить кольца, —
С кем бы Жизнь меня ни венчала!
Начинать наугад с конца,
И кончать еще до начала.

Быть как стебель и быть как сталь
В жизни, где мы так мало можем…
— Шоколадом лечить печаль,
И смеяться в лицо прохожим!

Марина Цвєтаєва 3 березня 1915

Go to top