Календар подій

День прав людини

Всі люди народжуються вільними і рівними

у своїй гідності та правах. Вони наділені

розумом  і совістю й повинні діяти один

 щодо  іншого в дусі братерства.

1 стаття «Загальної декларації прав людини»

 

 10 грудня міжнародна спільнота відзначає День прав людини (Human Rights Day).

 У цей день в 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший універсальний міжнародний акт з прав людини. Вперше про права людини заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два століття, перш ніж людство прийшло до прийняття загального кодексу прав людини.

Вперше цей день став відзначатися в 1950 році після того, як Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 423 (V), що закликає всі держави і зацікавлені організації встановити 10 грудня кожного року як День прав людини.

 Метою проголошення цього дня є привернення уваги «людей у всьому світі» до Загальної декларації прав людини як до загального ідеалу для всіх людей і народів.

 Цiєю Декларацією проголошено основоположні права людини, якими зокрема є: право на життя, свободу, особисту недоторканність; право на визнання правосуб`єктності; право на рівний захист законом; право на ефективний захист судом; презумпція невинуватості; право на вільне пересування і обрання місця проживання; право шукати притулок від переслідувань; право на громадянство; право на шлюб; право володіти майном; право на свободу думки, совісті і релігії та іншi.

 Декларацією визначено, що при здійсненні своїх прав і свобод кожна людина повинна зазнавати тільки таких обмежень, які встановлені законом виключно з метою забезпечення належного визнання і поваги прав і свобод інших та забезпечення справедливих вимог моралі, громадського порядку і загального добробуту в демократичному суспільстві, а здійснення прав і свобод ні в якому разі не повинно суперечити цілям і принципам Організації Об'єднаних Націй. 

 Загальна декларація прав людини внесена до Книги рекордів Гіннесса як документ, перекладений на понад 400 мов і діалектів, що свідчить про її універсальний характер і масштаби її поширення.

 Хоча Декларація не є обов'язковим до дотримання документом, вона сприяла введенню більш 60 інструментів в галузі прав людини, що сформували єдиний міжнародний стандарт у цій галузі. На її основі здійснювалася розробка інших міжнародних угод.

 16 грудня 1966 року Генеральною Асамблеєю ООН були прийняті Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права та Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, які набули чинності в 1976 році. Укладені під егідою ООН чотири міжнародні документи - Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, Міжнародний пакт про громадянські і політичні права; Факультативні протоколи до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права,  часто називають Міжнародний білль про права людини (International bill of human rights). На основі цих міжнародних документів Рада безпеки ООН може застосовувати примусові санкції проти тих режимів, які допускають явні порушення прав людини.

 Розвиток концепції прав людини призвів до того, що права дитини були виділені в особливу категорію. У 1959 році ООН прийняла Декларацію прав дитини, в якій були проголошені соціальні і правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей. У листопаді 1989 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Конвенція містить 54 статті, що враховують практично всі моменти, пов'язані з життям і положенням дитини у суспільстві. Всі її положення зводяться до чотирьох вимог, що забезпечують права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення участі в житті суспільства.

 Права людини в галузі освіти, культури, науки передбачені в конвенціях, прийнятих у рамках ЮНЕСКО. Зокрема, в 1960 році була прийнята Конвенція про боротьбу з дискримінацією в галузі освіти. Такою дискримінацією є будь-яке розходження, виняток, обмеження або перевага, мета чи наслідок якого полягають у знищенні або порушенні рівності відносин в області освіти, що проводяться за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, економічного становища або походження.

 У 1966 році було засновано премію ООН у галузі прав людини, якою нагороджуються ті, хто вніс видатний внесок у справу заохочення та захисту прав людини. Ця премія присуджується раз на п'ять років у річницю проголошення Загальної декларації прав людини. Вперше вона була вручена в 1968 році. Серед попередніх лауреатів премії – організація «Міжнародна амністія», неурядова організація Human Rights Watch,  Джиммі Картер, Мартін Лютер Кінг, Нельсон Мандела і Елеонора Рузвельт, Верховний комісар ООН з прав людини Луїза Арбур, американський політик і правозахисник, адвокат Саддама Хусейна Рамсей Кларк, поборниця за права людини з Ямайки Каролін Гомес, директор госпіталю в Демократичній Республіці Конго Денис Муквеге. В 2013 роцi лауреатами стали: активіст в боротьбі з рабством з Мавританiї Бiрам Дах Абейд, борцi за права інвалідів- Хiлджмнiджета Апук iз Косово та лiкар Лiiса Кауппiген iз Фiнляндiї  , 16-річна правозахисниця Малала Юсуфзай iз Пакiстану, яка виступає за право дівчаток і жінок на освіту, правозахисник з Марокко Хадiджа Раяди і національний конституційний суд Мексики.

 Двом лауреатам - колишній главі Пакистанської народної партії Беназір Бхутто і американській черниці - місіонерці Дороті Станг - ця висока нагорода присвоєна посмертно.

 Україна дбає про дотримання прав своїх громадян. Спираючись на міжнародно-правові стандарти, проголошені в Декларації, у 1996 році Верховна Рада України прийняла Конституцію України. В ній зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Конституція України — основний Закон нашої держави — увібрала фундаментальні положення Декларації, зокрема, щодо верховенства прав людини, рівності і непорушності її прав, права людини на свободу і особисту недоторканість, на достатній рівень життя тощо. За оцінкою експертів, положення Конституції України повною мірою відповідають Загальній декларації прав людини.  Водночас, на думку провідних міжнародних правозахисних інституцій, українське суспільство є поки що далеким від реального втілення високих ідеалів Декларації.  

 Кожен рік заходи, що проводяться в межах Дня, присвячені певній темі. Тема Дня 2015 року: «Побудова сталого майбутнього: спільно покінчити з бідністю і дискримінацією». Тема святкування Дня прав людини у 2016 році - «Борись за чиїсь права сьогодні!».

 Від 1950 року, цього дня  проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезькій Нобелівський комітет в Осло вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру. А з 2008 року в Україні започатковано проведення  щорiчного Всеукраїнського тижня права.

 Щоразу, коли людина відстоює ідеал або своїм вчинком полегшує долю інших, або виступає проти несправедливості, вона породжує малесеньку хвильку надії, і, перетинаючись одна з одною, ці хвильки, що надходять від мільйонів окремих центрів завзяття і хоробрості, зливаються у потік, що здатен змести найміцніші стіни гноблення і протидії.

Роберт Кеннеді  

Go to top