Календар подій

Всесвітній день сноуборду

Світ прокинувся і зрозумів, що

найкращий і найбільш приємний спосіб

спускатися вниз з гори - це сноуборд.

                                                                                                                                        Том Сімс

 23 грудня щорічно проводиться Всесвітній день сноуборду (World Snowboard Day).

 Сноуборд  (англ.  snowboard «снігова дошка») — спортивний снаряд, призначений для швидкісного спуску із засніжених схилів гір. Першою сучасною подобою сноуборду був снерфер  (snurfer — слово, складене з двох інших — snow («сніг») і surf — «серф»), придуманий і виготовлений Шерманом Поппеном для дочки в  1965  році в місті  Мускегон, штат Мічиган. Люблячий батько помітив, як донька намагається стоячи на санках скотитися з гори.  Поппен вирiшив допомогти донечцi. Він склеїв дві дитячі лижі в одне ціле, поклав на них гумовий килимок і прикріпив до переду мотузку — «для управління». Про велике майбутнє він зовсім не замислювався, коли на Різдво вирішив порадувати своїх дітей новою  розвагою. Так вперше була реалізована проста ідея — дати людині можливість ковзати по снігу боком, як це робили серфери на хвилях і скейтбордисти на асфальті. Дружина Поппена навіть придумала снаряду назву — снерф, від слів сніг і серф. Іграшка мала успіх у місцевої дітвори, і Шерману довелося повторити маніпуляції з лижами для сусідських дітлахів. Вже наступного року було розпочато виробництво снерфера як дитячої іграшки. Дивлячись на ігри дітей, Шерман Поппен подумав і про батьків. Саме Поппен згодом організував перше серійне виробництво снерфiв. У 1968 році, 18 лютого, на гірськолижному курорті Блокхаус Хілл, Мічиган, пройшли перші в історії змагання в новому виді спорту — тоді ще снерфi. До кінця 60-х змінилася форма дошки — борд прийняв звичний (викривлений до центру) вид. Це зробив Майк Олсон. Це стало важливим удосконаленням в дизайні сноуборду. До сноуборду вже не ставляться як до іграшки. Почалося  повальне ним захоплення.  Протягом 1970-х і 80-х йшло зростання популярності цього виду спорту.

 У 1979 році, неподалік від міста Гранд Рапідс, штат Мічиган, було проведено перший в історії Світовий чемпіонат по снерфінгу. Цей чемпіонат тепер прийнято вважати першими в історії змаганнями зі сноуборду, як самостійної дисципліни. Зростання популярності сноуборду привів до офіційного визнання його як спорту: у 1985 році на австрійському гірськолижному курорті Цюрс відбувся перший Світовий кубок. Роком раніше, для розробки загальних правил змагань та організації їх проведення була створена Міжнародна асоціація сноуборду(ISA). На зимових Олімпійських іграх 1998 року в Нагано сноуборд був вперше включений в олімпійську програму.

 Сучасні змагання зі сноуборду вищого рівня, такі як Олімпійські ігри, X-Games, US Open і інші транслюються телебаченням по всьому світу; багато гірськолижних курортiв створюють парки — спеціальні споруди зі снігу для трюкового катання на сноуборді (і лижах). Сноубординг розвинувся навіть у тих країнах, де майже не випадає сніг, наприклад, в Австралії.

 Всесвітнiй День сноуборду  проводиться в Європі, США і навіть в Китаї. А вперше цей день святкували в Європі в 2006 році. Останнi  роки День сноуборду проводиться скрізь, де тільки випадає сніг.  Цього дня  в 37 країнах світу пройдуть в загальній кiлькості понад 200 подій, присвячених сноубордингу та активному зимовому способу життя. Організацією Всесвітнього Дня сноуборду займається EuroSIMA, це Європейська Асоціація Виробників Спорядження для досочних видів спорту. Також підтримку цьому глобальному святу робить і Всесвітня Федерація Сноуборду, різні клуби та багато курортів.

 Основна ідея проведення Дня сноуборду  – свобода спілкування і відкриттів. Подія збирає всіх любителів сноуборду від прорайдерів до новачків. Цей День  як правило стає офіційним відкриттям зимового сезону i пропонує багато різних подій: уроки сноуборду, тестування сноубордів, змагання, концерти та багато іншого. На гiрнолижних курортах для всiх сноубордистів навіть організовується безкоштовний доступ на схили. Буковельский сноупарк, який був вiдкритий в 2013  роцi в Карпатах, також пропонує всім разом провести Всесвітній день сноубордингу.

 Цiкавi факти про сноуборд:

  • 30 мільйонів чоловік займаються сноубордингом у всьому світі;
  • зазвичай середня швидкість катання на сноуборді (на хорошій трасі) становить 70 кмгод.  Найбільша швидкість на сноуборді досягнута ДарреномПауэлом, вона становить 201 кмгод. Причому спортсмен родом з Австралії, де немає снігу взагалi;
  • як стверджують фахівці, ідеальна дошка для сноуборду повинна мати такезабарвлення – біла зверху, чорний-знизу;
  • серед любителів зимових видів спорту – 24% людей у світі віддають перевагу сноубордингу;
  • середній вік сноубордистів від 18 до 24 років;
  • кожен шостий сноубордист у віці від 7 до 11 років;кожен четвертий сноубордист у віці від 25 до 44 років;
  • жінки складають близько 25% від загального числасноубордистiв;
  • під час катання на сноуборді задiянi  майже всі групи м'язів тіла;
  • в Америці пройшов з'їзд Санта-Клаусів. Дві сотні американських Дідів Морозів буквально окупували гірськолижний курорт і влаштували змагання зі сноубордингу. Санта-Клауси виробляли фантастичні трюки і показувалисправжній клас на схилах гір;
  • як стверджують психологи, гірські лижі вибирають ті люди, хто любитьДосягати, а сноуборди освоюють ті, хто любить Вирішувати;
  • такожза твердженням психологiв, сноубордисти – це, насамперед, першопрохідці. Це люди, націлені на пізнання навколишнього простору, а не на свої мікрорухи і техніку. Сноубордист  найменше потребує глядачiв, йому достатньорозуміння «Я зробив це».

 Нагадуємо, що в передостанню неділю січня ( в 2017 роцi це 22 сiчня) всі любителі  активного зимового відпочинку вiдмiчають  Всесвітній день снігу (World Snow Day), iнша його назва — Міжнародний день зимових видів спорту.  

Go to top