Календар подій

День спонтанного прояву доброти

 Віддай людині крихітку себе.

За це душа поповнюється світлом.

Ліна Костенко

 За ініціативою благодійних організацій усього світу 17 лютого відзначається День спонтанного прояву доброти (англ. Random Acts of Kindness Day). Його поява пов'язана з прагненням міжнародних благодійних організацій хоч на один день об'єднати, під гаслами доброти, всіх людей планети — незалежно від їх громадянства, віросповідання та національної приналежності. Суть свята полягає в безкорисливому і безмежному прояві доброти по відношенню до всіх оточуючих. Справжня доброта, на думку зачинателів свята, не повинна чекати похвали або подяки. Головна нагорода за доброту людини — радість інших людей.

 У цей день, по всьому світу, стартують благодійні програми, проходять чисельні акції, флеш-моби, метою яких є нагадати людству про значення Добра у нашому житті, силу Світла на кожному кроці, важливість таких, на перший погляд, елементарних речей, як подяка, посмішка, підтримка гарним словом. Кожному з нас важливо усвідомлювати, що та людина, яка творить добро — щаслива людина. Вона розуміє свою причетність до всіх подій, які відбуваються у житті, тому що збагачує це життя добрими вчинками і корисними справами. Доброта, милосердя творилися людством протягом сторіч для того, щоб усім було легше жити, спілкуватися одне з одним, щоб це спілкування приносило втіху. Ще здавна люди прагнули добра і ненавиділи зло.

 Є красива легенда, що коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитинки янгола-охоронця. Уві сні янгол цілує дитя тричі: у чоло — аби воно зростало розумним; у личко — щоб було красивим та у серце — аби здоров'я, любов та доброта поселилися у його тілі і душі. А наскільки збережеться у серці доброта впродовж життя, залежить від кожного з нас...

 Для України День спонтанного прояву доброти — зовсім нове свято. Але вже існують традиції святкування. У багатьох містах проходить акція «Епідемія Доброти». Волонтери — «посланці доброти» — вчать пересічних громадян добру своїми ж вчинками, тобто заражають і водночас заряджають добром: проводять уроки доброти у школах і садочках, закликають людей бути толерантними і чуйними один до одного, розповсюджують радість і позитив. І з кожним роком таких людей — янголів Добра — стає все більше.

 День спонтанного прояву доброти допомагає зрозуміти, наскільки наші вчинки впливають на інших людей. Добрі справи «заразні»: коли ми допомагаємо комусь, ця людина на знак подяки допоможе комусь ще - йде ланцюгова реакція доброти. Так давайте зробимо спонтанні прояви доброти нашою щоденною звичкою, і тоді світ обов'язково стане трішки добрішим!

 Відомий американський письменник, журналіст та громадський діяч Марк Твен говорив: «Доброта — це те, що може побачити сліпий і почути глухий». Якщо кожен з нас зробить, щось добре, то така масовість добрих та гарних вчинків цього дня обов`язково не залишитись непоміченою і є надія, що у серцях людей прокинеться той світлячок, який буде дарувати добро щодня.

 Найвища наука життя — мудрість, а найвища мудрість — бути добрим. Добра багато не буває!

Тож давайте творити ДОБРО!  

Go to top