Календар подій

Всесвітній день кішок

  У перший день весни найдобродушніші жителі планети відзначають Всесвітній день котів. Кішка супроводжує людину на землі напевно від самого початку історії людської цивілізації.

 Припускають, що більшість порід домашньої кішок походить від дикої лівійської, або плямистої степової кішки (по забарвленню її називають також буланою кішкою ), що жила на території від Середземномор’я, Центральної Азії аж до Північно-Західного Китаю (у наші дні збереглася в Африці). Підставою для такого твердження служить той факт, що древні (близько 1800 до н.е.) зображення домашньої кішки, знайдені в Єгипті, дуже нагадують лівійську кішку Подібність підтверджується й порівнянням древніх останків тої й іншої кішки. Більшість фахівців вважають, що одомашнення кішок відбулася спочатку в долині Нілу в Древньому Єгипті не менш 5 тисяч років тому й що саме тут лівійська кішка виявилася прямим предком кішки домашньої.

 У Єгипті кішка була священною твариною Баст (у давньоєгипетській міфології – богиня радості й веселощів, яку зображували у вигляді кішки або жінки з котячою головою). Закон не допускав зазіхань на життя кішок. Той, хто образив цю тварину піддавався жорстоким тілесним покаранням, а знищення кішок каралося стратою. Якщо кішка вмирала, господарі в знак жалоби голили брови, бальзамували труп тварини й везли його на котячий цвинтар (найбільше перебувало в м. Бубастисі – центрі культу богині Баст), де віддавали кішок землі з дотриманням складних ритуалів, у яких брали участь жерці. Знайдені найдавніші поховання священної єгипетської кішки датуються кінцем XV – початком XІ вв. до н.е., більш пізні й численні – 950-800 до н.е. (час найвищого розквіту культу кішок). Вивіз кішок з Єгипту був заборонений, однак вони все-таки попадали в інші країни (моряки брали кішок на кораблі для знищення мишей і пацюків).

 У Сіамі кішки користувалися такою повагою, що під час коронації нового короля їх везли в кареті на чолі процесії.

 У Південній Європі домашні кішки були завезені, очевидно, в VІ ст. до н.е. (саме до цього часу відноситься перше згадування про них у байках Езопа). Спочатку кішки з’явилися в південній Італії, пізніше – у Греції (про них згадує Плутарх в І ст. до н.е.), а кілька століть після – в Англії й інших європейських країнах. В X ст. домашні кішки поширилися по всій Європі, витиснувши ласок і куниць, які використовувалися раніше для знищення гризунів (на відміну від кішок ці тварини не були домашніми). Кішок цінували не тільки за мисливські здібності, але й за такі якості, як охайність, пестливість, безшумна хода, “затишне” муркотання й ін. Жили кішки в будинках, при монастирях, де охороняли від мишей і пацюків склади й бібліотеки. Монастирських котів, як правило, кастрували, щоб вони не порушували спокою ченців нічними любовними іграми (цей прийом пізніше стали використовувати й стосовно котів, що живуть у будинках).

 Відношення до кішок у різних країнах в один і той самий період було неоднаковим. Так, наприклад, в Англії в X ст. кішок шанували, за її крадіжку або вбивство загрожувала смерть, а у Франції в той же самий час кішок безжалісно переслідували, як “нечисту силу”. У період полювання на відьом, оголошений середньовічною церквою, хвиля гонінь на кішок прокотилася по багатьох країнам. Бували випадки, коли власників кішок, особливо чорних, заживо спалювали на багаттях разом з їхніми вихованцями. На художніх полотнах цієї епохи можна побачити кішку, зображену у компанії чаклунів. Невідомо, чи вцілили б вони взагалі, якби не епідемія чуми, що буквально спустошила європейські міста. Рознощиками цієї хвороби були пацюки. Кішки знову виявилися потрібними людям, їх перестали знищувати, і незабаром вони знову зайняли належне місце біля сімейного вогнища.

    Для всіх любителів кішок і кошенят представляє 15 найцікавіших фактів про м'яких і пухнастих.

1. Малюнок поверхні носа котів унікальний, як відбиток пальця у людини.

2. Домашня кішка під час бігу може здійснювати ривки зі швидкістю до 50 км/год.

3. За своє життя кішка може мати більше 100 кошенят. В одному посліді в кішки в середньому від 1-8 кошенят. До речі, кошенята можуть бути від різних батьків.

Рекорд: найбільший послід, де вижили всі кошенята, зафіксований у перської кішки з Південної Африки на прізвисько Дзвіночок. Вона народила 14 кошенят.

4. Кішки відчувають запахи в 14 разів сильніше, ніж люди. У мурок приблизно 60-80 млн. нюхових рецепторів, а у людини - від 5 до 20 млн.

5. Середній строк життя домашньої кішки - 12-15 років. За останні 50 років тривалість життя кішок збільшилася вдвічі - раніше кішки жили 3-7 років.

Скільки років кішці на «людський» вік? Кішці 3 роки = 21 рік у людини; кішці 8 років = 40 людських років, кішці 14 = 70 років людини.
Рекорд: найстарішою кішкою на світі була мурка Пуссі з Англії, що померла в 1939 році через день після свого 36-го дня народження.

6. У світі понад 500 млн. домашніх кішок, серед яких виділяють 33 основні породи. Загалом на світі близько 100 порід котячих.

Найбільша порода домашніх кішок - регдол. Коти важать від 6 до 10 кг, кішки - від 5 до 8 кг. Найменша порода домашніх кішок - сінгапурська. Коти важать близько 3, а кішки - близько 2 кг.

Найбільша «киця» породи котячих - тигр Panthera tigris. «Хлопчики» важать понад 300 кг, виростають до трьох метрів, не беручи до уваги хвоста, на обід одним махом можуть з'їсти близько 40 кг свіжого м'яса.

7. Кішки не нявкають одна з одною, цей котячий звук - спеціально для людей.

8. Кішки чують і бачать значно краще за людей. Діапазон сприйняття звуків у мурок до 65кГц, у людини - до 20кГц. Щоб бачити, кішкам вистачить 1/6 світла, необхідного людині. Нічний зір кішок чудовий: в темноті очі кішки використовують навіть світло, що відбилося від сітківки.

9. При ходьбі у кішки спершу йдуть ліві ноги, а потім праві. Це гарантує Мурці швидкість, спритність і тишу в пересуванні.
Крім кішок, у світі є ще дві такі ж тварини-інохідця - це жираф і верблюд.

10. Найбільша кількість кішок живе в Австралії. Тут на 10 жителів живуть 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут понад 30 млн. мурок, у Європі - за Францією, де проживають близько 8 млн. котів.

У світі є країни, наприклад, Габон і Перу, де домашня кішка - рідкість.

11. Якщо кішка лащиться до тебе, її хвіст тремтить - це найбільше відчуття любові, яке вона може виразити.

12. Ніхто не знає напевно, що змушує кішку муркотати. Деякі учені вважають, що  цей звук виходить від додаткових голосових зв'язок, які є промінцем мембран, розташованим поряд із справжніми голосовими зв'язками. Інші дослідники вважають, що муркотання відбувається із-за вібрацій спеціального апарату - серії дрібних кісток, які пов'язують череп кішки з гортанню і підтримують мову. Треті наполягають на тому, що кішка муркоче із-за підвищеного кров'яного тиску. І, нарешті, на думку останніх, звук, що муркоче, виходить з гортані, коли рот кішки закритий.  Хоча причина цього явища ще не пояснена, муркотання, найприємніший звук, який можна почути від тварин. Проте господарі кішок повинні знати, що тварини муркочуть не лише тоді, коли задоволені. Насправді вони можуть муркотати в різних ситуаціях, навіть коли у них щось болить або вони злякані. Муркотанням наприклад, кішка може спробувати заспокоїти іншу вороже налаштовану тварину.

13. Місце в домі, де любить найчастіше спати кішка, вважається енергетично чистим і безпечним. Наприклад, раніше в новий дім запускали першу кішку, в місці, яке вона вибрала для сну - ставили дитяче ліжечко. Також вважалося, що кішка охороняє дім від злих духів і всякої всячини.

14. Кажуть, що люди, в яких є кішки, живуть довше і менше схильні до стресів і серцевих нападів.

15. Україна тепер теж має власну українську породу котів.
  Оригінальна гола висловуха кицька - граціозна, довгонога, виглядає дуже делікатно та незвично. Для них характерні всі позитивні якості голих котів - дуже контактні, люблять спілкуватись, до своїх господарів ставляться дуже ніжно та легко піддаються дресурі - тобто це ніжна кицька із характером, що більше схожий на собачий.
  Такої породи у світі іще не було - є, звісно, голі коти, є ціла плеяда котів висловухих - а ось поєднати ці два параметри примудрились наші українські любителі та професіонали котів.   

 Перше дитинча українського левкоя з'явилось 21 січня 2004 року - і продовжується активна та успішна робота із введення породи у міжнародну котячу спільноту.

  Є ті, хто зустріли левкоїв із гарячим "классс!!!!", є, звісно, і ті, кому ця порода аж ніяк не сподобалась. Проте порода набирає популярності і в Україні, і в світі. За кордонами України живуть вже більше тисячі кицьок.

 Котики по більшості пухнасті і ласкаві тварини, давно і по праву заслужили у людей повагу й любов. Скільки книжок написано про цих тварин? Скільки розповідей було екранізовано? Але ні одне оповідання, жоден фільм не може повною мірою передати унікальний характер, який склався у цієї тварини поряд з його коханою людиною. Так-так - кішки люблять людей. А як можна було б ще пояснити той факт, що вони нас досі не покинули? Їх любов ревна, вона сповнена турботи і тривоги, ніжності і глибокого небайдужості. Вони терплячі і уважні, іноді егоїстичні, але це тільки через нестачу уваги з нашого боку. Їм дуже часто немає справи до того, що робиться за межами їх місця проживання, але вони досконально знають той маленький світ, де їм випала честь проживати.

 У цей День ми вітаємо всіх любителів кішок! Бажаємо їм, щоб їхні вихованці завжди були здорові і щасливі, ситі й доглянуті! 

Den Kishok (1)
Den Kishok (2)
Den Kishok (3)
Den Kishok (4)

Go to top