Календар подій

Міжнародний день cобак-поводирів

Чудова істота собака. Жодна інша тварина не розлучається зі cвоєю свободою так охоче тiльки заради того, щоб вірно служити людині. Люди в більшості своїй на це зовсім не здатні. Марк Фрост

 Хто не любить собак, той не цінує вірність, так стверджує народна мудрiсть. З цим твердженням можна сміливо погодитися, адже собаки – це щирі, самі вірні і віддані тварини. Собаки настільки вражають своєю душевною відданістю, що  давно стали не просто домашніми улюбленцями, а чимось значно бiльшим та дорожчим.

 Собаки служать людині тисячі років, але думка використовувати їх в якості провідників сліпих виникла тільки після Першої Світової війни в Німеччині. З тих пір, мистецтву бути очима і вірним другом своїм господарям, собак навчають по всьому світу.

 Відзначаючи важливу  роль, яку відіграють собаки у забезпеченні  сліпих або слабозорих людей, i було започатковано Міжнародний день cобак-поводирів. Його святкують в останню середу квітня кожного року, в цьому році воно припадає на 25 квітня.

 У Німеччині в 80-х роках минулого століття в знак подяки за полегшення життя сліпих людей на території Берлінського зоопарку собакам-поводирям спорудили пам'ятник.

 У Сіднеї є пам'ятник собаці-поводирю по кличці Донна. Вона служила вірою і правдою своєму господареві i занесена в книгу рекордів Гіннеса, як собака-поводир довгожитель.

 Вірні чотириногі друзі безвідмовно і самовіддано трудяться в будь-яку пору року, терпляче стежачи за кожним кроком господаря. Вони стають очима, слухом або ногами для своїх господарів.

 Досвід показує, що найкращими для цієї мети є собаки породи лабрадор, а також німецька вівчарка. У Німеччині собака-поводир є в кожного десятого інваліда зору. За кордоном, у багатьох країнах державнi органи піклуються про виховання таких собак. У США вперше на законодавчому рівні були закріплені норми співіснування собак-поводирів. Незрячим віддають навчених тварин безкоштовно. В Чехії вже давно діє школа з підготовки собак-поводирів. У Угорщині, Румунії собака-поводир — повноцінний член суспільства.

 Для України незрячий із собакою-поводирем — рідкісне явище. Але в зв’язку з вiйськовими дiями на Сході країни, чимало наших вiйськовослужбовцiв, на превеликий жаль, повертаються iз зони АТО з ушкодженими органами зору.  Тому зараз  в країнi розгортається робота з вивчення досвiду iнших країн по  пiдготовцi собак-поводирів. Адже від цього залежать тисячі життів, які можуть стати зовсім іншими завдяки чотирилапим друзям, щирим, відданим і надійним.

 З метою привернення уваги до важливого питання, обміну досвідом і напрацювання рекомендацій для закріплення на законодавчому рівні питання собак-поводирів у Ужгороді проводився Всеукраїнський форум «Теоретичні та практичні аспекти застосування собак-поводирів у Україні». На форумi зібралися представники громадських організацій з усієї України, в тому числi представники Українського Товариства Сліпих та Кінологічного клубу України.

 Тепер, у нас, все більше людей розуміє що, собака-поводир – це необхідність! Адже вона не тільки допомагає людині з інвалідністю орієнтуватися містом, а й вберігає її від небезпеки. Також дає такiй людинi  почуття повноцінності, завдяки відданості і людяності такої найрозумнішої тварини - як собака.

 Сьогодні, у Міжнародний день собак-поводирів, люди по всьому світу говорять їм спасибі за знайдені можливості та врятовані життя.

Бог вас людям дал в награду,
чтоб грели сердце, радовали глаз.
Как мало вам от человека надо,
как много получает он от вас.
Когда собака с человеком рядом,
уходит из души по каплям зло,
Она всегда поймет вас с полу-взгляда,
наполнит дом уютом и теплом.

Когда потреплют нас в житейской драке,
и кажется, напастям нет конца,
Зализывают раны нам собаки,
и слезы слизывают с нашего лица.
Так пусть же человек – венец творенья,
каких бы в жизни ни достиг вершин,
Склонит чело с любовью и почтеньем
к четвероногим врачевателям души.

Iрина Бакулiна

Go to top