Календар подій

День захисту людей похилого віку

 Сьогодні, 15-го червня, рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19-го грудня 2011-го року (резолюція №66/127), відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей, або ще цю подію називають – Днем захисту літніх людей.

 За даними досліджень, представлених на 89-му пленарному засіданні Організації Об’єднаних Націй, «частка людей віком 60 або більше років у всій чисельності населення світу становитиме до 2050 року понад 20 відсотків». Максимальне і найстрімкіше зростання кількості літніх людей очікують у країнах, які розвиваються.

 Відповідно до класифікації Всесвітньої організації Охорони здоров'я до літнього віку відноситься населення у віці від 60 до 74 років, від 75 до 89 років - до старого, а 90 років і більше - до довгожителів.

 Як відомо, на практиці людьми похилого віку звичайно вважають людей, що вийшли на пенсію. Однак, це мірило не може бути універсальним, тому що пенсійний вік у різних країнах різний. Разом з тим, жінки, як правило, ідуть на пенсію раніш чоловіків. Так, у нашій країні, вони мають право одержувати пенсію по старості з 55 років, тоді як чоловіка - з 60 років. Проте, у переважній більшості країн світу до людям похилого віку відносять громадян у віці 60 років і більше. В Україні, як і в багатьох розвинених країнах, в останні десятиріччя значно зросла частка людей похилого віку. За даними Інституту демографії в Україні нараховується 11 млн. людей похилого віку.

 Письменник В.В.Вересаєв, у юності дуже боявся постаріти, на схилі років писав, що страх цей був даремний, а природна мудрість компенсувала неминучі втрати. З віком з'являється думка про підвищення цінності життя.

 Літні люди потребують нашої особливої уваги і піклування. Важливо  давати цим людям  відчуття доброї перспективи, оптимістичну і реалізовану надію на те, що й у нових обставинах вони залишається потрібними та захищеними.

Михаил Ладнюк

Я не солнце, всех не обогрею –

Мал ничтожно мой потенциал.

Я живу, работаю, старею,

Скромен, незаметен и устал.

Хочеться получше, покрасивей,

Жить, творить, негромкой нитью длясь,

Чтоб все люди чуточку счастливей,

Стали, обретя со мною связь.

Чтоб болезни, горе  и несчастья,

Не коснулись злом сердец людских,

Чтоб была в том капелька участья,

Дел моих и помыслов моих.

И пускай я всех не обогрею,

Но, идя со мной по жизни вряд,

Каждый пусть, согреясь подобреет,

Кто со мною на земле живет.

Використані матеріали мережі Інтернет

Go to top