Календар подій

Всесвітній день гуманітарної допомоги

«…ми всі оте лиш мати будем,
що тут, на цій землі,
змогли віддати людям…»

Анна Дущак

 Щорічно 19 серпня в системі міжнародних днів ООН  відзначається Всесвітній день гуманітарної допомоги (World Humanitarian Day). Він був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 11 грудня 2008 року і вперше відзначався в 2009 році.

 Така дата була обрана невипадково. 19 серпня 2003 стався вибух у штаб-квартирі ООН в Багдаді, в результаті якого загинуло 22 людини, серед яких був видатний діяч Організації Об’єднаних Націй Сержіу Вієйра ді Меллу, спеціальний представник Генерального секретаря ООН в Іраку.

 Основне завдання Всесвітнього дня гуманітарної допомоги — сприяння підвищенню поінформованості громадськості про діяльність з надання гуманітарної допомоги у всьому світі. У цей день особливо підкреслюється важливість міжнародної співпраці у цій сфері, а також віддається належне всім гуманітарним працівникам, якi долають негоди і небезпеки, щоб допомогти іншим, а іноді й жертвують  заради цього своїм життям. «Працівники, що займаються наданням допомоги, — це посланці, яких ми направляємо, щоб продемонструвати свою солідарність із знедоленими. Вони уособлюють найкраще, що є в людській природі. Але їх праця небезпечна» - сказав Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

 Сьогоднi допомоги потребують люди в усьому світі. Причини - збройні конфлікти, стихійні лиха, а також бідність. З гуманітарними катастрофами світова спiльнота має справу щодня. Гуманітарна катастрофа - це ескалація кризи на етнічному тлі в Південному Судані, ситуація в секторі Газа, війна в Сирiї,  голод, від якого потерпає дедалі більше людей у світі.

 Нині триває багато збройних конфліктів, останніми роками дедалі більше, і коли подивитись в минуле, вiдмiчають iсторики, що колись жертви серед цивільного населення становили відсоток усіх воєнних жертв. Наприклад у період ІІ Світової війни – це було приблизно 50%, тим часом останніми роками – це вже 90%, тобто найбільше потерпають прості люди, які не мають вiдношення до  конфліктiв, і принаймні половина із них – це дiти.

 Нині з приводу збройних конфліктів потрепає близько 51 мільйона людей у світі. Цивільних жертв війни дедалі більше, позаяк протягом років змінюється характер збройних дій.

 Це і зокрема драматична ситуація в Україні, де внаслідок російської агресії, з квітня 2014 року, загинуло і отримали поранення тисячi людей. Понад 1 мiльйон осіб змушені були покинути свої домівки.

 На думку фахівців, за останні десятиліття помітно зросла здатність гуманітарного співтовариства швидко і ефективно реагувати на різного роду кризи і катастрофи, викликані природними або людськими факторами, а також передбачати їх. Сталося це багато в чому завдяки самовідданій роботі багатьох тисяч людей, що вибрали роботу в області гуманітарної допомоги. Їхня праця — це наочна ілюстрація того, що допомога нужденним повинна і може надаватися незалежно від релігійної, расової чи статевої приналежності, підкреслюється в резолюції ООН.

 Волонтерство є досить поширеним явищем в сучасному світі. За даними європейських моніторингів, більш ніж половина дорослого працездатного населення задіяна до волонтерського руху, а це означає в ціннісному аспекті, що допомагати іншим, бути соціально активним та займатися суспільно корисною справою – це престижно.

 У багатьох дослідженнях (SHARE, European SocialS urway та інші)лідируючі позиції щодо відсотку населення, залученого до волонтерських практик, посідають Швеція та Норвегія. Найпопулярнішими віковими категоріями на території Євросоюзу є групи від 18 до 30 років та люди після 50 років.

 Вiдмiчаючи ситуацію з волонтерством в Україні, можна з впевненістю зробити висновок про те, що українська волонтерська діяльність – це явище нацiональне. I якщо,згідно Звіту ООН про стан волонтерства в світі (за 2011 р.), в Українілише 10% волонтерівзалучалися до волонтерської діяльності, то на сьогоднi наша країна серед лiдерiв волонтерського руху.

Нагадуємо, що 5 грудня – Міжнародний День Волонтера. 

Go to top