Календар подій

День енергетика

Без енергії в світі немає життя.

Енергетик країну веде в майбуття!

Україна вогнями яскравими сяє, 

Енергетиків з днем професійним вітає!

Ми вам вдячні за світло у кожному домі,

За тепло і за віддану працю невтомну.

Без проблем і аварій щодня працювати,

А сьогодні – найкраще відсвяткувати!

 

22 грудня відзначається День енергетика - професійне свято працівників енергетики та електротехнічної промисловості України. Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

 Завдяки професіоналам своєї справи, ми можемо насолоджуватися теплом у своїх квартирах холодними зимовими вечорами, працювати і займатися домашніми справами в темний час доби, насолоджуватися переглядом фільмів, читанням книг під затишним світлом настільної лампи і ще багато чого. Сучасне життя неможливо уявити без електрики, а енергетики допомагають зробити його комфортним і продуктивним. Важко переоцінити значення роботи енергетиків, чиєю невтомно працею створюється одне із найнеобхідніших потреб — тепло, яке забезпечує комфорт у домах усіх без винятку громадян країни.

Свято відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України № 522/93 від 12 листопада 1993 року  (зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 282/2001 від 25.04.2001 р.) «...на підтримку ініціативи працівників енергетики та електротехнічної промисловості України...».  Проте свято бере початок ще з часів СРСР, коли його відзначали на честь прийняття плану по електіфікаціі території Союзу в 1920 році. Однак електрика в Україні з'явилася задовго до цього. У 70-х роках XIX століття в Києві були встановлені перші чотири електичні ліхтарі, а перші електростанції в великих містах запустили в 1890 році. На початку 90-х років ХХ століття протяжність електромереж в Україні склала понад 1 млн. км, а в 1995 році в Запоріжжі була запущена найбільша в Європі на той момент АЕС, потужність якої склала 6 млн кВт.

Україна завжди посідала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором.  На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі.  Зараз в Україні активно впроваджуються альтернативні джерела енергії, в різних регіонах країни вже діють вітряні і сонячні електростанції.

Цікаві факти про українську енергетику:

  • Енергетична індустрія дає 8% ВВП країни.
  • Енергетика – 3% від зайнятого населення (450 000 роб.місць).
  • Україна посідає 28 місце у світі за рівнем споживання енергії.
  • Найбільшим споживачем енергії в Україні є Дніпропетровська область.
  • «Зелені» тарифи в Україні – найвищі у Європі.
  • Атомна енергетика виробляє більше 50% електроенергії України.
  • За рівнем доступності електроенергії для населення Україна посідає 21 місце у Європі.
  • Запорізька атомна станція – найбільша у Європі.

Energetiki (1)
Energetiki (2)
Energetiki (3)

Go to top