Календар подій

455 років від дня народження Галілео Галілея (1564–1642), італійського фізика, математика, астронома, механіка

Galileo picture Галілео ді Вінченцо Бонаюті де Галілей – італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства. Галілео Галілей є автором фундаментальних відкриттів у галузі фізики та астрономії. Він сформулював принцип відносності руху, встановив закон інерції, закони вільного падіння тіла і тіла, що кинуте під кутом до горизонту, відкрив закон сталості періоду коливання маятника і висунув ідею застосування маятника в годиннику.

   В історії науки є імена, які, безперечні, коли йде мова про людей науки першої величини. З плином часу вони не тільки не гаснуть, але все яскравіше сяють у міру дослідження їх ролі в історії розвитку наукової думки. До цієї плеяди належить Галілео Галілей.
   Галілео Галілей прожив складне життя. Захоплюючись з дитинства музикою та малюванням, мріючи стати священиком, він розпочав свою вищу освіту за настановою батька на медичному факультеті. Студентом, вперше познайомившись з геометрією, став самостійно вивчати математику, викладати яку був запрошений до Пізанського, а згодом і до Падуанського університету. Знайомство з теорією Коперника, недавня календарна реформа, поява наднової зорі привернули його увагу до астрономії, яку він надалі не тільки вивчав та викладав, а й популяризував, уже тоді читаючи лекції для населення та демонструючи небо в телескоп. 
   Для астрономії Галілео Галілей зробив найбільше. Саме він зі своїм інженерним талантом здійснив справжній науковий прорив для астрономів, що все ще спостерігали небо "неозброєним оком". Відкривши нові горизонти досліджень, він, тим самим, ввів революційні зміни до методів астрономічних досліджень та дав поштовх до створення нових і більш досконалих телескопів. Сучасний діючий найбільший телескоп у світі – Великий телескоп Канарських островів (elGran Telescopiode Canarias), що входить до складу обсерваторії дель Рок де лос Мучачос (о. Пальма, м. Лас Пальмас) в Іспанії – має дзеркало діаметром 10,4 м (працює з 2009 р.) А перший телескоп 1609 року мав лише 3-кратне збільшення. Не зупиняючись та експериментуючи, Галілео Галілей довів свою конструкцію до збільшення у 32 рази. Те, що побачив Галілей на небі в цей новітній на той час пристрій, вразило і його, і весь світ, перевернувши багато уявлень про світобудову. Навіть короновані особи почали замовляти собі телескопи і дивитись на небо.
   Вчений проводив дослідження в галузях гідростатики та опору матеріалів, винайшов гідростатичні ваги, телескоп, прообраз термометра – термоскоп. Усім відома боротьба Галілея за утвердження геліоцентричної системи світу Коперника. Астрономічні відкриття Галілея, його книги "Зоряний вісник" (1610 р.), "Діалог про дві найголовніші системи світу – Птоломеєву і Коперникову" (1632 р.) мали вирішальне значення для перемоги нового світогляду. 
   Обдарованість Галілея не обмежувалась наукою: він був також музикантом, художником, теоретиком мистецтва і блискавичним літератором. Галілео Галілей був справжнім майстром, у тому числі і слова. Його твори, написані на високому художньому рівні, сприяли утвердженню італійської літературної мови. Його наукові трактати, бвільша частина яких написана на народній італійській мові, можуть бути віднесені також до художніх творів по простоті і доступності викладу і блискавичності літературного стилю. Галілей перекладав з грецької мови на латинь, вивчав античних класиків і поетів Відрождення.
   Схильність до пошуку істини та надзвичайно велика, як на той час, популярність ученого спричинили переслідування інквізиції – суд, в'язниця. 10 останніх років життя Галілей провів під суворим домашнім арештом. Ніколи за все життя не покидаючи межі Італії, Галілей зазнав світової слави.

1005

Go to top