Календар подій

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

 Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World Tuberculosis Day) відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в день, коли в 1882 році німецький лікар і бактеріолог Генріх Герман Роберт Кох оголосив про зроблене їм відкриття збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання. У 1905 році Р. Кох за своє відкриття отримує Нобелівську премію в галузі медицини.

 У 1993 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я туберкульоз був оголошений національним лихом, а день 24 березня — Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом. Метою Всесвітнього дня є поінформовати про глобальну епідемію туберкульозу якомога більше людей і дати всім зрозуміти, що чинити опір цій хворобі можна і треба.

 В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Щороку по світу реєструють близько 370 тис хворих на туберкульоз, майже 80% з яких припадає на країни Східної та Центрально-Східної Європи. Кожні 4 секунди жителі Землі захворівають на туберкульоз, а кожні 10 секунд від цієї хвороби помирає одна людина. Щороку туберкульоз забирає життя в 2 млн людей.

 У 1993 році ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course) — безпосередньо контрольоване (що спостерігається) лікування короткими курсами хіміотерапії — як нову стратегію боротьби з туберкульозом.

 Основними принципами DOTS є:

— політична підтримка;

— діагностика через мікроскопію;

— надійна поставка ліків;

— контроль за лікуванням;

— регулярна оцінка результатів.

 DOTS — це стратегія проти епідемії туберкульозу, так як вона дозволяє виявляти і виліковувати хворих, найбільш небезпечних для оточуючих. Можливо вилікування 92-95% хворих на туберкульоз. Впровадження DOTS — це спасіння безлічі людей від смерті, хвороби і страждань, обумовлених туберкульозом. Принципи стратегії DOTS універсальні для будь-якої країни. В даний час ця стратегія успішно впроваджується більш ніж в 180 країнах світу.

 Сказати, що ситуація із поширенням в Україні туберкульозу погана, сказати дуже мало. «Стабільно незадовільна» — таку оцінку їй дав головний пульмонолог і фтизіатр МОЗ України, директор ДУ «Інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського АМН України» Юрій Фещенко.

 У нашій країні туберкульоз поки не здає свої позиції: щогодини він убиває одного українця і у цей же час його виявляють ще у чотирьох.

 Хворіють і дорослі і діти. Більше того, ми посідаємо друге місце у Європі щодо особливо небезпечної, тяжковиліковної мультирезистентної форми цієї хвороби. Перемогти туберкульоз остаточно не вдалося поки що жодній, навіть самій розвиненій країні.

 Багато хто впевнений, що туберкульоз – хвороба виключно асоціальна, до якої схильні бомжі, люди, які повернулися з-за колючого дроту, і представники інших неблагополучних верств суспільства. Вельми поширена помилка, яка іноді буває фатальною. Статистика невблаганна – за останні 10-15 років захворюваність на туберкульоз зросла в 2-3 рази! І все частіше ця недуга вражає цілком благополучних чоловіків і жінок і, що найстрашніше, посилює атаку на наших дітей. Причому смертельні наслідки при цій інфекції зустрічаються набагато частіше, ніж при інших інфекційних захворюваннях. Тому тут найважливішим чинником є профілактика й своєчасне виявлення туберкульозу. Інакше ми ніколи не здолаємо цю епідемію.

 Оголошення 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом є визнання необхідності боротися проти цієї недуги глобально. ВООЗ сподівається до 2050 року зупинити у більшості країн світу цю епідемію.

 Чи впорається з цим завданням Україна? Усе залежатиме від систематичної уваги до цієї проблеми з боку держави.

Tuberculyoz (2)
Tuberculyoz (1)

Go to top