Календар подій

День Незалежності України

«Україно! Одне тiльки слово - i ми входимо в свiти сивої мов житo iсторiї i барвiнкової юностi, у свiти традиційного епосу  поетичного вiдродження, у свiти героїчних дiянь  i в свiти глибинної краси. 

Україно! Про тебе сивi кобзарi  спiвали, що ти обездолена чайка-небога, що вивела дiток при битiй дорозi. Так при битих дорогах, при горних i  ханських шляхах народжувалися твої вольнолюбивi дiти… 

Україно! Земле трударiв, земле героїв, земле поезій i легенд! Тихi води твої, яснi зорi твої, добрi люди твої! Сьогоднi на всi п’ять материкiв i на всi чотири сторони видно, як ми живемо…» - Михайло Стельмах.

 День Незалежності України — державне свято України, що відзначається щороку 24 серпня на честь прийняття Верховною радою УРСР «Акту проголошення незалежності України», що вважається датою утворення держави Україна в сучасному вигляді.

 Уперше День Незалежності України було відзначено 16 липня 1991 р. в честь того, що 16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла «Декларацію про державний суверенітет України».

 Оскільки 24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР прийняла «Акт проголошення незалежності України», який 1 грудня 1991 р. був підтверджений Всеукраїнським референдумом, виникла потреба змінити дату святкування Дня незалежності України та 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про День незалежності України».

 З 1992 року День Незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

 День Незалежності України - це складний і багатостраждальний  шлях української нації в боротьбі за свою довгоочікувану свободу, назалежнiсть та суверенiтет. В глибину столiть сягає iсторiя нашого народу. Ще, з часів Київської Русі, наш народ прагнув вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї не зазнаючи при цьому поневірянь та утисків. Історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи-сусіди. Та по при все, українцi, віками боролися за свою свободу і лише нинішнє покоління - наші сучасники, у 1991 році, вибороли її.

 Україна має  славне минуле. Вона виплекала Запорiзьку Сiч, славетну Києво-Могилянську Академiю. Україна виколисала велетнiв духу i сили – таких як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Iван Мазепа, Пилип Орлик, Григорiй Сковорода, Тарас Шевченко, Iван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський… Цей перелiк, можна продовжити iменами  сучасникiв, якi примножують славу нашої Батькiвщини – вчених, спортсменiв, митцiв.

 Незалежність – символ нашої нації. Вона нагадує нам – якого ми славного роду діти. I якщо сьогоднi доводиться захищати її iдеали, то є кому їх боронити.  Як це зробили Герої  Небесної Сотнi,  i як щодня захищають нашу незалежність воїни АТО.

  

Василь Симоненко

УКРАЇНІ

Коли крізь розпач випнуться надії
І загудуть на вітрі степовім,
Я тоді твоїм ім'ям радію
І сумую іменем твоїм.

Коли грозує далеч неокрая
У передгроззі дикім і німім,
Я твоїм ім'ям благословляю,
Проклинаю іменем твоїм.

Коли мечами злоба небо крає
І крушить твою вроду вікову,
Я тоді з твоїм ім'ям вмираю
І в твоєму імені живу!

Go to top