Календар подій

60 років від дня народження Ніла Річарда Маккіннона Геймана .

Гейман

«Казки – більше, ніж правда, не тому, що в них мова йде про драконів,

а тому, що вони говорять нам: драконів можна перемогти.»

 

Ніл Гейман - англійський письменник-фантаст, автор численних романів, графічних новел, коміксів та кіносценаріїв.  Його найвідомішими роботами є серія коміксів «Пісочний чоловік», романи «Зоряний пил», «Американські боги», «Кораліна» та «Книга кладовища». Гейман — лауреат численних літературних нагород, таких як премія «Г'юго», премія «Неб'юла» та премія Брема Стокера, медалей Ньюбері та Карнегі. Він є першим письменником, якому вдалося завоювати медалі Ньюбері та Карнегі за один і той самий роман — «Книга кладовища». 2013 року Гейман отримав Британську національну літературну премію за роман «Океан у кінці вулиці».

Ніл Гейман народився 10 листопада 1960 року в місті Портсмут (Великобританія). Батько Нілу був бізнесменом, який продовжив родинну справу і був власником мережі продуктових магазинів, а мати письменника була фармацевтом. Маленький Ніл із захватом вчитувався в фантастичні книги Джона Толкіна, Клайва Стейплза Льюїса, Льюїса Керролла. У школі Ніл був найкращим учнем класу. Але після закінчення школи він не став пов’язувати свою долю з університетом, а відразу влаштувався кореспондентом у британське видання у 1977 році.

У 1984 Гейман друкує перше невелике оповідання «У гонитві за пір’їною», а також він закінчив свій перший твір —біографія британського поп-рок-гурту «Duran Duran». У той же час він працював журналістом і займався підготовкою інтерв'ю для різних британських журналів.

Наприкінці 1980-х років вийшла  його перша публіцистична книга «Do not Panic: The Official Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Companion» – дослідження творчості англійського письменника-фантаста Дугласа Адамса і його книги «Автостопом по галактиці». За цю книгу він отримав свій перший значний гонорар.

Гейман опублікував ряд коміксів у 1986-1987 роках для компанії «2000 AD», які вразили Дейва МакКіна і той запропонував йому співпрацю. Спільно вони видали три графічні новели, якими зацікавилася одна з найбільших і найуспішніших американських компаній у галузі виробництва коміксів «DC Comics». Співпрацюючи із «DC Comics», Гейман створив серію коміксів про Чорну Орхідею і свій квиток в елітний світ коміксової літератури — спін старого персонажа на ім’я Морфей у сазі «Пісочна людина» (Sandman).

Цілих 10 років Ніл описував пригоди супергероя Морфея і його брата-антагоніста на ім’я Смерть. Також він був долучений до авторського цеху практично всіх тогочасних легендарних коміксів. У 1991 році 19-й випуск «Пісочної людини» отримав світову нагороду у жанрі фентезі (World Fantasy Award). Це єдиний випадок в історії цієї престижної нагороди, коли переможцем став твір у жанрі коміксу. . Серія почалася в 1987 і було завершено у 1996: 75 випусків звичайної серії, спеціальні випуски і пролог зібрані в 11 томів і до цих пір залишаються в пресі.

У 1990 році вийшов роман «Добре знамення», який Гейман написав у співавторстві з відомим англійським письменником Террі Пратчетта.

У 1991-1997 роках Гейман написав роман-казку "Зоряний пил", який у 1999 році був удостоєний премії Mythopoeic Award. У 2007 році на екрани вийшла екранізація роману — фільм режисера Метью Вона "Зоряний пил".

Найвідоміший роман Ніла Геймана — "Американські боги" був виданий у 2001 році, відразу отримав визнання критиків і удостоївся кількох престижних премій , в тому числі премій "Х'юго" і "Небюла".

У 1996 Гейман і Ед Крамер склали антологію "The Sandman: Book of Dreams ", до якої увійшли твори Торі Еймос, Клайва Баркера, Теда Вільямса, Сюзанни Кларк та інших авторів. Антологія була номінована на British Fantasy Award.

У Ніла Геймана троє дітей від першого шлюбу. Зараз Ніл Гейман одружений на співачці і актрисі Аманді Палмер ( солістка групи «The Dresden Dolls») . В 2015 році у них народився син Ентоні.

У 2002 році була опублікована дитяча повість «Кораліна». Через шість років Ніл Гейман написав дитячу книгу «Історія з кладовищем».

Гейман є сценаристом декількох фільмів і епізодів серіалів:

  • міні-серіалу «Neverwhere», сценарій якого ліг в основу однойменного роману.
  • двох епізодів британського телесеріалу «Доктор Хто»: «Дружина Доктора» (The Doctor’s Wife) і «Кошмар в срібних тонах» (Nightmare in silver).
  • повнометражного фільму «Беовульф».
  • епізоду «День Мертвих» фантастичного серіалу «Вавилон 5».
  • «Дзеркальна маска» мультиплікаційного фільму «Кораліна у світі кошмарів» за однойменною новелою Ніла Геймана.
    2 (1)
    2 (2)
    2 (3)
    2 (4)

Go to top