Календар подій

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

Den kyltyru

 „Культура – простір,

в якому проходить все життя людині від народження до смерті”.

М.В.Попович

 

 

 

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається щорічно  9 листопада відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 від 30 грудня 2011 р. (із змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 455/2023 від 28 липня 2023 р.).

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва був заснований з метою відзначити вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.Культура незримою силою формує національну спільність, робить нас неповторними, несхожими на інших. Багата талантами наша земля - українці володіють вагомим творчим потенціалом, який втілюють у життя працівники культури та аматори народного мистецтва.

Дослідники вважають, що прабатьком української культури можна вважати культуру індоєвропейських предків слов'ян, слов'янські культурні джерела, культуру Київської Русі – дохристиянську та християнську. Проте, перш за все, українську культуру відрізняє самобутність і первозданна чистота. Без сумніву, культурний розвиток народів відбувається в процесі їх постійних взаємовідносин. Чим більше різних впливів акумулює в собі культура народу, тим більш культурним є цей народ.

Зараз Міністерство культури реорганізовано в Міністерство культури і туризму України, перевизначені його завдання і обов’язки.
В сучасному українському суспільстві, де культура часто виявляється непотрібною, важливо визначити і стверджувати високі моральні принципи, засновані на тисячолітньому духовному і культурному набутку українського народу, щоб не опинитися на задвірках культурного прогресу.

Go to top