Календар подій

180 років з дня народженння Клода Моне.

Клод МонеКлод Моне - французький живописець-пейзажист, один з засновників імпресіонізму.

Народився 14 листопада 1840р. в Парижі. Коли хлопчикові було 5 років, родина переїхала до Нормандії, у Гавр. Батько хотів, щоб Клод став бакалійником і приєднався до сімейного бізнесу, але син з дитинства захоплювався образотворчим мистецтвом. Він з задоволенням малював карикатури, котрі успішно продавалися в лавці його батька.

В 1860 році Моне був на військовій службі, але скоро захворів на брючний тиф і родичі допомогли відкупитися від армії в 1862 році.

Вступив до університету на факультет мистецтв, але швидко розчарувався в пануючому там підході до живопису. Покинувши навчальний заклад, він незабаром вступив у студію живопису, яку організував Шарль Глейр. У студії він познайомився з такими художниками, як Огюст Ренуар і Фредерік Базіль. Вони були практично однолітками, дотримувалися схожих поглядів на мистецтво і незабаром склали кістяк групи імпресіоністів.

У 1865 році відбуваються зміни в житті художника. Він починає свою роботу, пізніше названої «Сніданок на траві», - полотно розміром більше 6 метрів. В цьому році прийняті в Салон картини художника «Мис де ла Ев під час відливу» і «Устя Сени поблизу Онфлер». В цей же час Клод знайомиться зі своєю майбутньою дружиною, Каміллою Донс.

Популярність Моне приніс портрет Камілли Донс, написаний в 1866 році ( «Камілла, або портрет дами в зеленій сукні»). Камілла ж є першою дружиною Клода Моне.

Не дуже сприятливий період для художника був в 1869 і 1870 роках. Журі Салону розкритикувало його роботи, в тому числі і «Жінку в саду», на яку він покладав великі надії.

В1870 р. Моне їде з Франції, і повертається в кінці 1871 р. За цей час він побував в Англії і Голландії. Після приїзду поселяється в маленькому місті, яке називалось Арджантея. Тут він пише багато робіт, в основному пейзажі містечка. Там написані деякі з його найвідоміших робіт.  

                                                                                                                                                                                                                            
                                                                            осень

Осінь 1873 р.

 Створив разом з друзями-імпресіоністами «Анонімне товариство живописців, художників і граверів».  В 1874 р. це товариство проводить виставку. Всього на виставці було представлено 165 робіт тридцяти художників. На цій виставці була також представлена картина Моне «Враження. Схід сонця». Власне, по назві цієї картини художники-учасники і отримали найменування «імпресіоністів» (від фр. impression – враження). Окрім картини «Враження. Схід сонця», на 1-й виставці Клод Моне представив ще 9 робіт. Одна з них, «Бульвар капуцинок», була написана з вікна того самого будинку (ательє фотографа Надара, Бульвар Капуцинок, 35), де, власне, і проходила виставка.

У 1876-1877 роках Моне пише серію картин, присвячених Руанскому собору, а також різні варіанти вокзалу Сен-Лазар. У 1878 р. Сім`я Моне перебирається в містечко Вейтель. Камілла знову стає матір`ю, але незабаром помирає. Через 3 роки Моне одружується знову, на Алісі Ошеде. Останні роки життя і творчість Клода Моне пов`язані з селищем Живерні (Нормандія), де він жив в будинку з прекрасним садом. Тут створені відомі серії його полотен «Копиці сіна» та «Латаття». У 80-і роки були створені такі його роботи, як «Поле маків», «Луга в Живерні».


картина Моне

Сена в Арджантеї 1875 р.

У 1920р. Моне захворів катарактою, але це ніяк не змусило його кинути своє улюблене заняття.

Втративши кришталик на лівому оці, Клод став бачити ультрафіолет блакитним або ліловим. Зокрема, “Водяні лілії” художник бачив блакитнуватими.

Клод писав свої роботи особливою технікою. Він ставив скупчення малих кольорових цяток чистих тонів, не змішуючи їх на палітрі. Митець хотів досягти оптичного суміщення різнобарвних мазків в зоровому сприйнятті. Такий стиль роботи також творив ілюзію м’якої вібрації повітря.

 Всі шедеври Клода Моне зроблені тільки під натуральним, природним світлом, він був проти штучного освітлення. Його життєвий ритм завжди чітко синхронізувався із сонячним.

 Художник прокидався і засинав з появою та згасанням його світла, а улюбленою фразою Клода була репліка “Якщо сонце спить, що мені ще робити?”.

Моне продовжував працювати до останніх днів свого життя. Художник помер в своєму будинку 5 грудня 1926р. у Живерні і похований на місцевому церковному цвинтарі.

Його будинок та сади були відкриті для відвідування в 1981р. На планеті Меркурій на честь Моне іменований кратер. Роботи Великого художника є одними з найдорожчих пейзажів у світі. Середня їх вартість 7 мільйонів доларів.

1 (1)
1 (2)

Go to top