Календар подій

145 років з дня народження Райнера Марії Рільке, австрійського поета, письменника, філософа.

РількеРайнер Марія Рільке народився 4 грудня1875 року в Празі, в сім’ї чиновника залізничного відомства.  Дитинство і юність не були щасливими — через невдалий шлюб батьків, який розпався 1884 року, коли хлопцеві було 9 років. 1 вересня 1886р. Рільке вступає у кадетське військове училище у Санкт – Пельтені. Школа була закритого типу, перебування в ній затьмарило його дитинство та юність.  1891 р. він за станом здоров'я був звільнений з військової школи.  У 1891 -1892 рр. Рільке навчається у Торговельній академії у Лінці. У 1895 році поет вступив на філологічний факультет Празького університету, а пізніше слухав лекції з філології і мистецтвознавства в Мюнхені й Берліні.

У 1894 році був виданий перший збірник віршів «Життя і пісні». Наприкінці XIX століття з’являються наступні книжки поета: “Вінчаний снами” (1896 р.), “Свят-вечір” (1898 р.) і “Мені на свято” (1900 р.). Ранній Рільке – переважно неоромантик і імпресіоніст. У його віршах відтворюються основні мотиви романтичної поезії першої половини XIX століття – самотності, природи й кохання.

У 1897 році в Німеччині він знайомиться із Лу (Луїза) Андреас-Саломе — донькою пруського генерала. Вона народилась і зростала в столиці Російської імперії Санкт-Петербурзі і вважала себе росіянкою. Лу Андреас-Саломе стала яскравим коханням Рене, він обожнював цю жінку і присвячував їй вірші.

Лу зацікавила юного поета російською літературою, психологізмом творів Федора Достоєвського і православ'ям. Під її впливом Райнер у 1898—1900-х роках здійснив дві подорожі до Росії та України. Під враженням від цієї поїздки Рільке візьметься перекладати твори Михайла Лермонтова, Льва Толстого, Федора Достоєвського, Антона Чехова та інших. Ця подорож надихнула поета на написання вірша "Карл Дванадцятий мчить по Україні" і новел "Як старий Тимофій умирав співаючи" та "Пісня про правду". Зацікавившися тоді «Словом о полку Ігоревім», Рільке переклав його у 1902–1904 роках. Письменнику-іноземцю вдалося точно передати національний колорит України.

Це чарівний край безмежних просторів:

Земля без меж, вітри, рівнини,

Лісів там тіні старовинні

Й незмірна неба височінь.

Пливуть тобі назустріч села

І знов зникають в далині,

Немов прожиті щойно дні

Чи пісня дзвонів невесела.

(Переклад М. Нагірного)

Наслідком подорожі в Україну стали збірка оповідань «Історії про Господа Бога», а також збірка молитовної лірики «Книга годин», яка зробила Райнера Рільке відомим. До неї ввійшли поетичні цикли «Книга життя чернечого» та «Книга прощ», «Книга убозтва і смерті».

У 1901 році Рільке одружився з Кларою Вестхоф. Молоде подружжя оселилося в невеликому німецькому містечку Вестерведе, де народилася їхня дочка Рут. Але матеріальна скрута стала на заваді сімейного щастя, і через півтора року Рене і Клара розійшлися.

Влітку 1902 року Рільке отримав пропозицію написати монографію про великого скульптора Огюста Родена. Монографію він закінчив у 1903 році, і незабаром вона була видана.

У 1907 році вийшла збірка «Нові вірші». У 1910 році вийшов його єдиний роман під назвою «Записки Мальте Лаурідса Бріге». Тоді ж Рільке виїхав з Парижа - подорожував по Північній Африці, а ще через рік відвідав Єгипет.

У  1922 році поет оселився у замку Мюзо в Швейцаріїї. Тут був завершений цикл «Дуїнянські елегії» та створений основний корпус циклу «Сонети до Орфея». Ці шедеври, що відкрили нові обрії світової лірики, уславили P.M. Рільке як поета третього тисячоліття. Після такого творчого прориву він ще спробував сили у віршуванні французькою мовою (цикли «Сади», «Троянди» та ін.).

В останні роки життя з'явився ще один місток між поетом та Росією — його листування з російськими поетами Б. Пастернаком та М. Цвєтаєвою. Листування Рільке та Цвєтаєвої сприймається сьогодні як стенограма унікального діалогу двох геніальних поетів.

Помер 29 грудня 1926 р. від лейкемії, похований у Рароні (Швейцарія).

Rilke

Go to top