Календар подій

Всесвітній день радіо.

den radio

 Всесвітній день радіо (World Radio Day) — свято, що відзначається щорічно 13 лютого.

 Свято було проголошено на 36-й Генеральній конференції міжнародної організації ЮНЕСКО від 3 листопада 2011 року. Дата святкування 13 лютого була вибрана тому, що саме в цей день у 1946 році вперше вийшло в ефір «Радіо ООН», яке проводило мовлення зі штаб-квартири ООН.

Свято  покликане нагадати світові про важливу роль радіо як ЗМІ, зміцнити міжнародне співробітництво радіомовників і заохотити великі мережі та місцеві радіостанції розвивати доступ до інформації та свободу слова у радіоефірі.

ЗМІ (засоби масової інформації) включають не лише радіо, в цю групу також входить преса та телебачення, а в останні десятиліття додався ще й інтернет.

 Саме завдяки їм, ми щодня отримуємо свіжі новини, дізнаємося про те, що сталося у далекій Австралії чи Канаді, бачимо, як живуть народи Африки та Азії, переймаємо досвід інших країн.

 Але радіо, як засіб масової інформації є чи не найпоширенішим у світі — майже 95% населення усього світу має доступ до нього. Важливість і значення радіо як засобу для зміцнення і розвитку міжнародного співробітництва, активного сприяння щодо вільного доступу до інформації, особливо в епоху цифрових технологій - найактуальніша тема для кожного суспільства.

Перший радіоприймач був запатентований сербським винахідником Ніколою Теслою в 1893 році. В Україні першу цивільну радіолінію проклали в 1902 році.

Радіо це спосіб комунікації з найбільшою аудиторією в світі. Радіо дозволяє сягнути найбільш віддалених громад і найбільш вразливих груп населення. Також радіо відіграє визначну роль в надзвичайних ситуаціях, полегшуючи надання допомоги при стихійних лихах.

Go to top