Календар подій

День відновлення незалежності Литовської держави

lytva nezavisimost16 лютого в Литві по всій країні вивішують державні прапори. У цей день Литва святкує головне державне свято - День відновлення литовської держави.

 15 лютого 1918 у Вільнюсі, на засіданні, наділена повноваженнями народу Литовська рада проголосила відновлення незалежної демократичної литовської держави. Була підписана Декларація про незалежність Литви, в якій було виражено прагнення литовської нації створити демократичну державу. Цей день в Литві є головним державним святом — Днем відновлення державності.

 У червні 1940 року Радянський Союз окупував і анексував Литву відповідно до пакту Молотова-Ріббентропа, який був підписаний 23 серпня 1939 року. Через рік нацистська Німеччина напала на Радянський Союз, в результаті чого Литва відійшла Німеччині.

 У кривавий період Голокосту нацисти і їх литовські посіпаки винищили майже 190 тисяч литовських євреїв, що склало 91% чисельності довоєнної єврейської громади. У 1944 році після вигнання німецьких окупантів Радянський Союз відновив Литві статус Литовської Радянської Соціалістичної Республіки.

 Проте, з 1944 по 1952 рік приблизно 100 тисяч литовських партизан вступили в боротьбу з системою Рад. Встановлено, що 30 тисяч литовських партизан і їх помічників були вбиті, ще більше число людей було заарештовано і заслано в сибірські табори ГУЛАГу. Втрати населення Литви під час Другої світової війни склали 780 тисяч осіб.

 11 березня 1990 року Верховна Рада Литви прийняв рішення про відновлення незалежності Литовської Республіки. Таким чином, Литва стала першою радянською республікою, яка проголосила свою незалежність.

З того часу, як Литва проголосила відновлення незалежності 11 березня 1990 р., вона зберегла сильні демократичні традиції. Перші загальні вибори після проголошення Незалежності відбулися 25 жовтня 1992-го, 56,75 % від загального числа виборців підтримали нову Конституцію. Були інтенсивні дебати про конституцію, в особливості про роль президента. Окремий референдум був проведений 23 травня 1992 р. для оцінки громадської думки з цього питання, а 41 % усіх виборців підтримали відновлення Президента Литви.

 Литовська Республіка є парламентською республікою з деякими атрибутами напівпрезидентської системи. Литовська республіка, діставши незалежність, почала економічні реформи, в основі яких лежала програма приватизації промислових підприємств, аграрного сектора, зв'язку. Був створений Литовський банк, проведена лібералізація цін, введена національна валюта — лит. Внаслідок реструктуризації частина підприємств була закрита, частина («Вільняус Вінгис», «Екранас» і інш.) переорієнтована на світовий ринок.

 До початку глобальної кризи 2008-2009 років економіка Литви стрімко розвивалася, Республіка зафіксувала економічні показники зростання нарівні з деякими західними країнами. У 2009 році Вільнюс був названий Європейською столицею культури, а Литва відзначила тисячоліття своєї назви.

 Заходи, присвячені Дню відновлення державності Литви включають концерти, на яких виступають сільська капела «Ventukai» та колектив «Musica humana» Литовської національної філармонії.  

Go to top