Календар подій

70 років від дня народження Надії Миколаївни Галковської (1951) –української поетеси та письменниці

galkovskajpgГалковська Надія Миколаївна – поетеса і письменниця, педагог, громадський діяч, голова Чернігівської міської організації «Просвіта», кавалер Ордена княгині Ольги.

Народилась 10 травня 1951 р. в Чернігові. Має дві освіти – музичну (Чернігівське музичне училище ім. Л.М. Ревуцького ) та філологічну ( Київський Державний університет ім. Т.Г. Шевченка ). З 1971 року  вчителює у приміській школі.

У 1994 році вийшла перша книжка Надії, яка називалася «Козачка». Написаний нею вірш «Козачка», який був покладений на музику композитора Миколи Збарацького, став піснею. Пісня відразу стала справжнім українським шлягером ХХ століття. Не втратила вона своєї популярності й до цього часу.

Пісенні твори поетеси почали звучати ще у кінці 70-х рр., наприклад, «Заквітчалась моя Україна» у виконанні народного хору «Десна» (музика Л. Хатуна).

Галковська Надія Миколаївна веде активну громадську роботу: вона сільський кореспондент Чернігівської районної газети, учасник художньої самодіяльності, одна з фундаторів оновленої чернігівської «Просвіти», літературної спілки «Чернігів». Як депутат Чернігівської районної ради (2006 р.), підтримала ідею створення районної організації Спілки краєзнавців і виявляє активність в галузі досліджень забутих сторінок місцевої історії.

За її участі разом з Оленою Малишко-Березовською та керівництва району й громади села Старий Білоус було засновано музей – садибу П.Г. Березовського (Старобілоуський історичний комплекс) (2011 р.).

Вірші поетеси з’являються на сторінках місцевої і центральної періодики, на інтернет-сайтах. Збірник поезій «Козачка»  й досі приваблює композиторів. У  перекладах Надії Галковської з італійської, французької, англійської мов звучать українські тексти світових шедеврів, які виконують сучасні артисти.

У 2012 році видала прозову книжку «Козацькими шляхами». Збірник історико-фантастичних новел оцінений як «Книга року» в номінації «проза», і презентований у Національному Музеї Т.Г. Шевченка в Києві.

Надія Галковська – лауреат престижних премій і конкурсів: «Пісенний вернісаж», Чернігівська обласна літературна премія ім. Б. Грінченка, міжнародна педагогічна премія ім. Марії Фішер-Слиж (Канада), Всеукраїнський рейтинг «Шлягери ХХ століття».

Galkovska

Go to top