Календар подій

100 років від дня народження Фарлі Мак-Гілла Моуета (1921—2014), канадського прозаїка, біолога, етнографа

moyet

"Я пишу кожен день.

Я завжди в процесі написання своєї останньої книги ...

до тих пір, поки не починаю наступну".

Фарлі Моует

 

 

Фарлі Мак-Гілл Моует - канадський прозаїк, біолог, захисник навколишнього середовища.

Фарлі Мак-Гілл Моует народився 12 травня 1921 року в  м. Бельвіль (провінція Онтаріо, Канада).

Дитячі роки пройшли  в містечку Саскатуні на річці Саскачеван, де його батько працював бібліотекарем. Велику роль у становленні майбутнього письменника відіграли батько і двоюрідний дід. У Саскатуні Фарлі тримав у себе вдома гримучу змію, білку, двох сов, флоридського алігатора і кілька котів. Вже в  9 років складав вірші, а в 12 в Саскатуні публікував свої спостереження за птахами в газетній колонці.

 У 1935 році він здійснив свою першу подорож в Арктику зі своїм родичем Франком. Ця подорож ще більше посилила в ньому задатки натураліста і вплинула на все подальше життя. Після школи Моует вступив в університет у Торонто, але Друга світова війна перервала його студентське життя. Він служив в збройних силах США і як піхотний офіцер брав участь у воєнних діях в Західній Європі; навесні 1945 р. Моует — один із учасників зустрічі союзницьких військ на Ельбі. Після закінчення війни він два роки провів у Арктиці.

Після війни, в 1949 році,  Моует закінчив біологічне відділення університету міста Торонто. Літературна діяльність стала головним джерелом засобів до існування.

«О ні, я не люблю писати. Але завершення книги - вражаюче переживання! » - сказав Моует в одному інтерв'ю. Перша книга Моуета — «Люди оленячого краю» вийшла друком у 1952 p.

Потім вступив на роботу в Службу вивчення тваринного світу Канади. Ця організація відрядила його (не пізніше 1959 року) до канадської тундри для вивчення вовків. Та експедиція описується в книзі «Не кричи «вовк»». Документальна повість була через 20 екранізована, до теперішнього часу вийшло 30 перевидань.

Найвідомішими серед творів Моуета є книги про долю мешканців і природи Канади — «Зневірений народ» (1959 р.), «Випробування льодом» (1960 р.), «Канадська Північ» (1967 р.), «Канадська Північ сьогодні» ( 1976 р.), «Трагедії моря» (1984 р.), книги про тварин — «He кричи, «вовк» (1963 р.), «Кит на заклання» (1972 р.), a також книги для дітей: «Собака, який не хотів бути просто собакою» ( 1957 р.), «Сови в нас удома» (1961 р.), «Загублені серед пустельних рівнин» ( 1965 р.), «Човен, який не пливе» (1968 р.). В автобіографічну книгу Моуета «І птахи не співають» (1979 р.) покладені враження воєнних років і досвід військової служби.

Моует багато подорожував. Йому добре відомі Аляска, острів Ньюфаундленд.Він об’їхав Чукотку, бував у Сибіру ( в 1971 р. видав книгу «Моє відкриття Сибіру» ).

У 1981 році став офіцером ордена Канади. Його ім'ям названий один з кораблів природоохоронної організації Товариства охорони морської фауни.

Головні проблеми в творах письменника — взаємини людини та природи, доля всього живого на Землі, збереження тварин, птахів, риб, чимало видів яких зникають. Книги письменника перекладені понад двадцятьма мовами, публікувалися в сорока країнах, здобули широке визнання серед найширших читацьких кіл.

1 (1)
1 (2)

Go to top