Календар подій

День Європи в Україні

den evropyДень Європи відзначається щороку 5 травня Радою Європи та 9 травня Європейським Союзом. В України свято відзначають із 2003 року у третю суботу травня, яка в цьому році припадає на 15-те число (відповідно до Указу Президента України № 339/2003 від 19.04.2003 р.).

  Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана 1950 року, саме тому його називають ще  «Днем Шумана». Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до Дня Європи.  Тоді у Парижі 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Шуман закликав настільки непримиренних раніше супротивників:Францію, Німеччину, а ще Італію та країни Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди та Люксембург) об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни змогли взаємно контролювати свою військову міць та уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир на континенті.

 Щоб вшанувати пам'ять про цю дату, що дала поштовх утворенню Європейського Союзу, 9 травня 1985 року в Мілані була організована зустріч урядів, на якій був прийнятий прапор ЄС - той самий, синій, із зірками, що йдуть кругом. Як офіційний гімн ЄС було затверджено бетховенську тему «Оду до радості». А в 2008 році  дата 9 травня була офіційно затверджена як свято - День Європи

 Але і п'ятий день останнього місяця весни не залишився забутим. 5 травня підкреслює роль Ради Європи у справі захисту верховенства закону, прав людини і парламентської демократії. Але дата не завжди однакова. Коли День Європи відзначатимуть - віддано на розсуд уряду тієї чи іншої країни. Його святкують у всіх країнах ЄС. А ось у Великобританії, в силу настроїв євроскептицизму у громадян, цей день проходить непоміченим.У більшості держав Євросоюзу 5 або 9 травня оголошено вихідним днем. Але іноді святкування суміщають з роботою або переносять на суботу.

 Для України святкування Дня Європи дата особлива. Наша держава єдина в Східній Європі, де свято відзначається на офіційному рівні. Ще в далекому 2003 році Президент країни Леонід Кучма підписав Указ № 339 від 19 квітня, згідно з яким третя субота травня була оголошена святом Дня Європи в Україні. Головною метою всіх заходів, приурочених до цієї дати, було, як свідчить документ, продемонструвати прагнення до зближення з країнами ЄС. Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

 13 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі», якою підтверджується незворотність курсу України на європейську інтеграцію, метою якої є набуття членства в Європейському Союзі. Було також відзначено, що Україна як європейська держава, яка поділяє спільну історію та цінності з країнами Європейського Союзу, має право подати заявку на набуття членства у Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз.

 З підписанням та ратифікацією у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відносини сторін почали розбудовуватися у якісно новому форматі політичної асоціації та економічної інтеграції. Під час підписання Угоди про асоціацію 27 червня 2014 року Президентом України П.О.Порошенком та під час її ратифікації 16 вересня 2014 року Верховною Радою України було зроблено відповідні заяви, що Україна розглядає укладення Угоди про асоціацію як черговий крок на шляху до досягнення кінцевої мети європейської інтеграції – набуття повноправного членства України в Європейському Союзі.

У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Відзначення Дня Європи в Україні ? це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

  • формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
  • ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
  • популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;
  • залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС;
  • поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей.

Цікаві факти про Європу

  • До цих пір вчені сперечаються про те, звідки в Європу прийшла людина. Згідно генетичним дослідженням, людство з’явилося тут з Індії. Більш поширена версія пов’язує зародження людського роду в Європі з вихідцями з Африки. Ясно одне: не в цій частині світу людство зародилося взагалі.
  • 35 тисяч років тому на території Європи з’явилася людина сучасного типу.
  • Вулкан Етна, який знаходиться на острові Сицилія — найбільший європейський вулкан і один з найактивніших у всьому світі. Згадки про виверження Етни є в найдавніших джерелах ще до нашої ери.
  • Між Африкою та Мадагаскаром є острів, який називається Європа. Він був названий на честь однойменного корабля з Британії.
  • Європа — так називається один із супутників Юпітера (на честь персонажа міфології античності).
  • Найбільше місто Європи — Париж, столиця Франції.
  • Цікаві факти про Європу можуть багато чого сказати про кулінарні пристрасті європейців. Так, відомий у всьому світі майонез придумали французи, морозиво — в Італії, а піцу — в Неаполі.
  • Дивний факт: спочатку статуя свободи була побудована у Франції, тільки потім передана США в якості подарунка.
  • Найбільш відвідуваний пам’ятник у світі — Ейфелева вежа у Франції, Париж. Її висота становить 320 метрів.
  • Багато філософських рухів також пов’язані з Європою: ідеалізм, романтизм, постмодернізм, гуманізм.
  • Фрайбург — це німецьке місто, в якому є один екологічно чистий престижний район. Його жителі не під’їжджають додому на автомобілях, а залишають їх за межами. З цієї причини вартість нерухомості тут дуже висока.
  • Загальна середня освіта в Болгарії складає 7 класів. Після цього учні складають загальнонаціональний іспит, за результатами якого вступають до профільованої гімназії. У 8-му класі основним предметом є англійська мову, а вже потім усі інші предмети.
  • Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).
  • Круасан - цей національний символ Франції, придумали зовсім не там, а у Відні, після перемоги над турками, скопіювавши місяці з турецьких прапорів.
  • Гренландія — найбільший острів у світі, є автономною територією Данії. Площа: 2166086 км2.
  • На поромі, всього за півгодини, можна дістатися з Іспанії до Африки.

Go to top