Календар подій

Міжнародний день музеїв

den muzeivЛюдське безсмертя з роду і до роду

Увись росте з коріння родоводу.

І тільки той, у кого серце чуле

Хто знає, береже минуле

І вміє шанувать сучасне,

Майбутнє вивершить прекрасне!

 

 

 

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято -  Міжнародний день музеїв.

 Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли XI Генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM InternationalCouncilofMuseums — Міжнарод­на рада музеїв) відбулась у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами».І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу.

 З 1977 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов'язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. Міжнародна рада музеїв ICOM вважає, що «зараз настав час переосмислити наші стосунки з громадами, яким ми служимо, експериментувати з новими моделями творення культури та рішуче підтвердити суттєву цінність музеїв для побудови справедливого та стійкого майбутнього».

 З часу заснування свята - 18 травня посідає особливе місце в житті кожного музею в будь-якому куточку планети. І великі, і зовсім маленькі музеї святкують цей день надзвичайно урочисто — влаштовують виставки, концерти, проводять нетрадиційні екскурсії, дні відкритих дверей, коли всі охочі можуть відвідати музеї без­коштовно. 1997 року, народилася ідея «Ночі музеїв», коли музеї працюють упродовж ночі, показуючи свій потенціал і таким чином залучаючи у «храми муз» молодь, яка вважається критиком і скептиком музейної роботи. З кожним роком акція шириться у найвіддаленіші куточки світу, отримуючи все більше й більше шанувальників. Відтак 2015 року в ній взяли участь вже 35 000 музеїв зі 145 країн.

 Попередниками сучасних музеїв в Україні більшість учених вважають колекції книг, картин, художніх виробів тощо, які зберігалися в храмах ще в часи Київської Русі: Десятинній церкві, Софійському соборі, Києво-Печерському монастирі та ін. Власне музеї в Україні почали виникати в першій половині XIX ст. У цей час було відкрито кілька музеїв різних профілів, у тому числі Миколаївський (1806 p.), Феодосіївський (1811 p.), Одеський (1825 p.), Керченський (1826 p.), Музей старожитностей Катеринославської губернії (1849 p.). Основні фонди цих музеїв становили матеріали археологічних розкопок.

 У першій половині XIX ст. в Україні виникають університетські музеї. У 1807 р. при Харківському університеті завдяки зусиллям громадського діяча В. Н. Каразіна відкрито кілька музеїв — Археологічний, Зоологічний, Мінералогічний, Музей образотворчих мистецтв. У 1834—1837 pp. при Київському університеті завдяки його першому ректорові М. О. Максимовичу також було створено музеї: Старожитностей, Нумізматичний, Образотворчих мистецтв, Зоологічний та ін.

 Більш інтенсивно розвивається музейна справа в Україні у другій половині XIX ст. — на початку XX ст. У цей час було відкрито ряд історичних та природничих музеїв: Херсонський музей старожитностей (1890 р.), Херсонський археологічний музей (1893 p.), Львівський історичний музей (1893 p.), у Чернігові — музей Архівної комісії (1897 р.) та музей українських старожитностей В. В. Тарнавського (1902 p.). Серед інших українських музеїв одним з найбільших був Полтавський природничий музей (1891 p.). У Севастополі у 1869 р. відкрито музей Чорноморського флоту, в 1905 р. — музей героїчної оборони і визволення міста. На західноукраїнських землях великим музейним центром був Львів. У Львові в 1874 р. відкрито Міський промисловий музей, у 1887 р. — Музей Ставропійського інституту; в 1895 р. — Етнографічний музей Наукового товариства імені Т. Г. Шевченка; у 1904 р. — Археологічний музей «Народного дому», у 1907 р. — Народний музей (тепер Львівська картинна галерея) та ін. У 1912 р. закладено Тернопільський краєзнавчий музей.

 На початку XX ст. в Україні створюється кілька меморіальних музеїв. Так, у 1904 р. в Ялті відкрито меморіальний музей Чехова. До 1917 р. в Україні не було жодного меморіального музею, присвяченого Т. Г. Шевченку, І. Я. Франку, Лесі Українці або іншим діячам української культури.

 Великі приватні музейні колекції мали В. В. Тарнавський, B. І. та В. Н. Ханенки, В. А. Щавинський, П. П. Потоцький та ін. Всього в Україні до 1917 р. було 35 музеїв. Вони належали різним відомствам, установам та приватним особам.

 Першими історико-культурними заповідниками було оголошено стародавнє місто Ольвія разом з некрополем на Миколаївщині (1924 р.) і Києво-Печерську лавру (1926 р.).

 У 1920-1930-х рр. в Україні засновано перші літературно-меморіальні музеї. Серед них — Музей-заповідник на могилі Т. Г. Шевченка в Каневі (1926 p.), Музей-заповідник М. В. Гоголя у Великих Сорочинцях (1928 p.), Музей В. Г. Короленка у Полтаві (1928 p.).

 У повоєнні роки створено також нові історичні, краєзнавчі, художні, літературно-меморіальні музеї. Серед літературно-меморіальних: музей Ю. А. Федьковича у Чернівцях (1945 p.), музей І. П. Котляревського в Полтаві (1952 p.), музеї Т. Г. Шевченка (1962 p.), M. T. Рильського (1960 p.), музей І. Франка в Нагуєвичах (1946 p.), музей-садиба Лесі Українки в Колодяжному на Волині (1949 p.). Серед художніх музеїв — Закарпатська картинна галерея в Ужгороді (1948 p.), Державний музей Українського декоративного мистецтва у Києві (1954 p.), Донецький художній музей (1960 р.) тощо.

 За даними Державної служби статистики України станом на початок 2017 року в Україні налічувалось 576 музеїв державної та комунальної форми власності, які зберігають державну частину  Музейного фонду України. В складі цих музеїв функціонують 122 філії.

 Музеї — це справжні культурні скарбниці, що стверджують сучасне, пов'язуючи його із минулим. Це подарунок нащадкам і послання в майбутнє!

Цікаві факти про музеї світу:

  1. Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».
  2. Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо, найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і вона налічує близько 1000 експонатів.
  3. Найбільш відвідуваним музеєм світу є французький Лувр. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів.
  4. Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 році. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.
  5. Найбільший у світі художній музей розташований у Токіо, столиці Японії.
  6. Найдавнішою з нині діючих публічних музеїв світу є Капітолійський музей, розташований в Римі. Він був заснований в 1471 році.
  7. В Амстердамі є Музей тіла людини, виконаний у вигляді 35-метрового тіла. Відвідувачі переміщуються всередині нього.
  8. Найбільша в світі колекція в межах однієї будівлі знаходиться в Ермітажі.
  9. У японському місті Нагасакі є Музей атомної бомби, експонати якого розповідають про трагедії, колись розігралася на цьому місці.
  10. Литовське село Биетай примітне тим, що тут знаходиться самий маленький у світі музей, розташований в дуплі старого дуба.
  11. В Японії є музей сніжинок. Двох однакових експонатів в ньому, немає — як відомо, кожна сніжинка унікальна.

«Усе, що ви побачите в Музеї, хай збудить у вас

почуття палкої, найщирішої любові до поетичної душі

Матері-України і хай любов ця стане могутнім стимулом

для її прекрасного майбутнього та буйного розквіту»

Іван Гончар

Вітаємо працівників музеїв з професійним святом!

Go to top