Календар подій

День філолога

den filologaДень філолога — професійне свято філологів.У багатьох країнах світу День філолога відзначають саме 25 травня - після Дня слов’янської писемності та культури (дня пам’яті укладачів слов’янської абетки - святих братів Кирила і Мефодія). Це свято вчителів та викладачів у сфері мови і літератури, бібліотекарів, співробітників видавництв, лінгвістів, літературознавців, перекладачів-філологів і всіх, хто має філологічну освіту.

Наука філологія  — сукупність (єдність) гуманітарних наук: мовознавства, літературознавства, фольклористики, текстології, джерелознавства, риторики, палеографії тощо, які вивчають духовну культуру певного народу чи цивілізації через мовний і стилістичний аналіз літературних та інших пам'яток. Головним предметом її досліджень є текст, а метою — його коментар та інтерпретація.

 Вважають, що філологія виникла в Стародавній Індії та Греції, тому класичною філологією називають філологію грецької, латинської мов та санскриту. В XVII – XVIIІ століттях філологія склалася як наука, що вивчає стародавню культуру (мову, літературу, історію, філософію, мистецтво в їх взаємозв’язку). З диференціацією окремих наук вміст поняття філології змінився: філологію стали розуміти як сукупність наук, що вивчають культуру народу, виражену в мові та літературній творчості. Актуальні напрямки сучасної філологічної науки – компаративістика, перекладознавство, прикладна лінгвістика.

 Любов до слова, а саме такий сенс в перекладі з давньо-грецької означає поняття філологія, стало добрим фундаментом для багатьох випускників та викладачів філологічних факультетів. Саме випускники цих факультетів є одними з найбільших щирих шанувальників духовної культури і літературної творчості у всьому світі. Вони щодня стоять на варті наших  духовних цінностей та опікуються культурою нашої мови.

 У День філолога ми приєднуємося до всіх привітань, які надходять на адресу цих фахівців! З професійним святом Вас!

Go to top