Календар подій

Всесвітній день без тютюну

den bez tutunu Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No Tobacco Day). Всесвітній день без тютюну входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.

 Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. В цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції.

Мета цього Дня – сприяти зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я, сприяння захисту нинішнього та прийдешніх поколінь від руйнівних наслідків для здоров’я. Т

 У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на подолання тютюнової пандемії.

 13 березня 2012 року в Україні було остаточно схвалено Закон про повну заборону реклами цигарок. Заборона стосується не тільки реклами, а й будь яких способів стимулювання продажів тютюнових виробів. Закон вступив в силу 17 вересня 2012 року.

 З 4 жовтня 2012 року на упаковках цигарок в Україні розпочали друкувати фотоілюстрації із попередженням про хвороби, які можуть бути викликані тютюнопалінням.

 Тютюнопаління (або просто паління) – набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. Тривале й часте паління тютюну завдає значної шкоди здоров’ю курців та оточуючих їх людей, що не палять, та тварин.

 Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, на сьогодні 1 мільярд 300 мільйонів чоловік на планеті перебувають в залежності від тютюну. Згідно зі статистикою, найбільша кількість курців зафіксована в країнах Східної Європи, Північної Африки та Азії.

 Основними причинами смертей, пов'язаних із тютюнокурінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%); рак легень (16%); інші види раку (9%) та  інші причини (9%). Близько 70%, пов'язаних із тютюном, смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя. Серйозні наукові докази зв'язку раку легень та інфаркту міокарда з курінням були приведені в багаторічному дослідженні британських учених British Doctors Study.

 В Україні палить близько 11, 5 млн жителів, з них — 9,1 млн чоловіків та 2,5 млн жінок. У відсотковому відношенні — 60% і 11,2%, відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років — є постійними курцями.

Факти про куріння:

  • На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей.
  • За 1 секунду на Землі викурюється 300 000 цигарок.
  • Куріння викликає 6 % смертей в усьому світі.
  • Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей.
  • Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тонн.

«Тютюнова» статистика України:

  • В Україні щоденно курить 60 % дорослих чоловіків і 11,2% дорослих жінок; серед молоді курить 45 % юнаків і 35 % дівчат;
  • 68 % курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь-коли курив щодня, 26 % вже є колишніми курцями;
  • Понад 90 % населення України підтримує заборону куріння на всіх робочих місцях;
  • Підтримка повної заборони реклами тютюну серед населення — 70 %;
  • 31 % вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;
  • Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;
  • Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;
  • Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;
  • Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;
  • За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік.

 У  Всесвітній день без тютюну курців закликають відмовитися від згубної  цигарки хоча б на один день. Працівники охорони здоров’я, прихильники здорового способу життя, діячі культури, відомі люди і засоби масової інформації всюди нагадують про шкоду тютюну, наводять страхітливі факти, а також розповідають про те, як саме можна раз і назавжди позбутися згубної звички. Примітно, що деякі люди під впливом свята кидають палити  саме з 31 травня.

Подбайте про себе і своє здоров`я! Спробуйте прожити цей день без цигарок! Нагадуємо, що щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу відзначається Міжнародний день відмови від паління.

Go to top