Календар подій

Міжнародний день захисту дітей

den zahusty diteu

Нині в нашій хаті

Розцвілися квіти.

Ні, не квіти, то – наші

Рідні українські діти,

Гарні дітки, добрі дітки

Таких нам і треба,

Гарні діти, добрі діти,

Нічого сказати.

Буде ними втішатися

Україна – мати.

Марія Яцишин

 

Щороку 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей.  Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначався в 1950-му році в 51 країні світу.

 Міжнародний день захисту дітей, на відміну від багатьох інших свят, має свій прапор. На ньому символічно зображена земна куля, навколо якої стоять п’ять стилізованих фігурок різних кольорів – синього, жовтого, чорного, білого й червоного. Кольорові фігурки символізують різноманіття й толерантність.

 Відповідно до Женевської декларації про права дітей, прийнятої в 1924 році, була  проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була прийнята 20 листопада 1959 р. і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

 Історія замовчує, чому це дитяче свято було вирішено відзначати саме 1 червня.

 За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.

 Після Другої світової війни, коли проблеми збереження здоров'я і благополуччя дітей були як ніколи актуальні, в 1949 році в Парижі відбувся конгрес жінок, на якому прозвучала клятва про безустанну боротьбу за забезпечення міцного миру як єдиної гарантії щастя дітей. Через рік, 1 червня 1950 року  був проведений перший Міжнародний день захисту дітей, після чого це  свято почало проводиться щорічно.

В Україні цей день відзначається із 1998 року (відповідно до Указу Президента України № 568/98 від 30.05.1998 р.). У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок.

 Діти – найдорожче багатство кожної людини. Заради їх щастя ми готові долати всі труднощі і перешкоди. В них – надія на щасливе майбутнє наших сімей, нашого роду, нашої країни. Саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо,щоб вони росли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край. У нашої малечі  повинно бути щасливе дитинство, і за  це маємо відповідати ми, дорослі.

 Тому давайте сьогодні й  наступного дня зігрівати теплом та любов`ю кожне дитяче серце, піклуватися про дітей залишених без батьківської опіки. І тоді ці маленькі громадяни виростуть достойними  людьми й неодмінно стануть гордістю нашого міста і нашої  держави.

 Діти сподіватися на нас, вони цілком і повністю довіряють нам, вони потребують нас і не зможуть без нас жити!

Олеся Соловей

Там, де вберезі стежечка в`ється

І зозуля у вербах кує,

Біга в травах і дзвінко сміється

Босоноге дитинство моє.

Воно лазить по вишнях, горіхах,

Воно чисту росу з квітів п’є,

Баловниче, швидке наче вітер, -

Босоноге дитинство моє.

Йому треба весь час щось робити,

Дізнаватись, що в світі цім є.

Гідно мріє весь вік свій прожити

Босоноге дитинство моє.

От вже й сонця промінчик згасає,

І володарка ніч настає…

І, пригрівшись на  зірці дрімає

Босоноге дитинство моє.

1 (1)
1 (2)
1 (3)
1 (4)
1 (5)
1 (6)

Go to top