Календар подій

День журналіста

den zurnalista

"Із того моменту, коли ви починаєте писати

те, що подобається всім, ви перестаєте

бути журналістом. Із цієї хвилини

ви працюєте в шоу-бізнесі"

Франк Міллер-молодший 

День журналіста України встановлено Указом Президента України від 25.05.1994 р. № 251/94, на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів.

 За дату святкування визначено 6 червня — день прийняття 6 червня 1992 року Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів.

 За словником, журналіст - це особа, яка займається збором, створенням, редагуванням, підготовкою та оформленням інформації для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, що пов'язаний з нею трудовими чи іншими договірними відносинами, - або займається такою діяльністю за власною ініціативою. Журналіст - це дзеркало суспільства, він повинен відображати дійсність.

 Сьогодні важко уявити сучасне суспільство без інформації, без засобів масовї інформації, без професійного журналістського погляду на події і факти нашого життя.Журналістів не даремно називають «четвертою владою». Саме від них залежить, як та чи інша подія буде сприйнята громадськістю, вони вибирають із усього, що відбувається найцікавіше та найважливіше. Журналістська інформація має вплив на людей і часто формує їхню думку.

 Якщо у будь-якої людини запитати яким повинен бути сучасний журналіст, відповідь приблизно буде такою: креативним, комунікабельним, грамотним і чесним. Журналіста хочуть бачити відповідальним перед читачем, слухачем та глядачем.

 Михайло Ломоносов у трактаті «Про професію журналіста» розглядав питання призначення і обов’язку журналіста ще в ХVІІІ столітті. Він засуджував тих журналістів, які ставилися до своєї професії як до ремісництва, такого собі вигідного заробітку замість того, щоб вбачати в ній не тільки матеріальне задоволення, а й передусім моральне. Вчений наголошував на тому, що журналіст повинен завжди об’єктивно і достовірно викладати факти, а також нести певну відповідальність за свої матеріали. Ломоносов окремо писав про моральні вимоги до журналіста. Сьогодні його думки видаються доволі актуальними з огляду на матеріали окремих ЗМІ.

«Журналістська праця, — пише з цього приводу авторитетний викладач журналістики професор В.Й. Здоровега, це не просто вміння вправно написати замітку чи статтю, хоча ці ази ремесла треба засвоїти, а своєрідний спосіб сприйняття світу, спосіб бачення реальності, спосіб мислення і світовідчуття, спосіб існування і усвідомлення себе у неспокійному житті.»

 Отож, щоразу вимальовуючи портрет журналіста ми переконуємося у тому, що це професія - творчо талановитих і відповідальних особистостей.

 Крім Дня журналіста, журналісти в Україні відмічають також:

Go to top