Календар подій

85 років від дня народження Річарда Девіда Баха (1936), американського письменника

bah«Коли я хочу швидко зрозуміти людину,

мені достатньо лише поглянути

на її книжкову полицю»

Річард  Бах

 

Річард Дейвіс Бах — американський письменник.

 Річард Дейвіс Бах народився 23 червня 1936 року в Оук Парку, штат Іллінойс. Син Роланда Баха, колишнього капелана армії США, та Руфі (Шоу) Бах. По лінії матері Річард Бах є прямим нащадком великого німецького композитора Йогана Себастіана Баха.

 В 1955 році Річард Бах вступив в Університет штату Каліфорнія в Лонг-Біч, де навчався протягом чотирьох наступних років і брав уроки пілотування літака.Приблизно в цей час познайомився зі своєю першою дружиною Бетті, яка народила йому шестеро дітей.

 У 1956-59 рр. працював пілотом у ВПС США. У 1960-х він очолював Асоціацію старовинних літаків, а також працював пілотом-каскадером, авіаінструктором, гастролером  на Середньому Заході, де він продавав прогулянкові польоти на біплані по три долари з людини.

 Областю його інтересів було все, пов'язане з літаками, включаючи роботу пілота-каскадера в кіно, пілота тактичних винищувачів ВПС, автора технічної авіалітератури і льотного інструктора. Він був навіть залучений до ролі оповідача і пілота-каскадера у зйомках фільму «Нічого випадкового»,  по його книзі.

 Хоча авіація була його справжньою пристрастю, він завжди мріяв писати. Ще в старших класах один з його учителів допоміг йому усвідомити свій потенціал. Працюючи пілотом Річард Бах також працював незалежним письменником, продаючи свої статті таким журналам як «Флаінг» (де він також працював редактором по сумісництву), «Соурінг», «Еір Фектс» та ін. Більшість книг Річарда Баха певним чином пов'язані з польотом, починаючи з ранніх оповідань, в яких йде мова про літаки, зокрема його перша книга «Чужий на Землі» (1963 р.), закінчуючи пізнішими творами, в яких письменник використовує політ як філософську метафору.

 З 1959 року у нього була ідея про птаха, що мріє пройти крізь стіну з обмежень і заборон. Вона вилилася в книгу «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон», що принесла його автору всесвітню письменницьку славу (1970 р.).Повість-притча «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон» швидко стала бестселлером не тільки в США, але й за їхніми межами. Вийшовши з-під пера маловідомої людини, вона пережила  період неуваги читача і критики, потім період шумної слави, а сьогодні упевнено лягла на книжкову полицю класики поряд з такими шедеврами, як «Маленький принц» Сент-Екзюпері.

1973 року повість було екранізовано.На зйомках цього фыльму  Бах познайомився з своєю майбутньою дружиною, акторкою і в 1981 році вони одружились. З того часу Леслі була постійним співавтором свого чоловіка, а також стала героїнею книг «Міст через вічність», «Єдина» та «Втеча від безпеки». У 1997 році Річард Бах і Леслі Перріш розлучилися. В квітні 1999 року Річард Бах одружився втретє з Сабріною Нельсон-Алексопулос.

 31 серпня 2012 року легкомоторний літак, за штурвалом якого знаходився особисто письменник, потрапив у авіакатастрофу. Річард Бах був госпіталізований на 4 місяці. Він повідомив, що досвід зустрічі зі смертю надихнув його до закінчення четвертої частини повісті «Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон». За день до аварії Річард Бах передав у видавництво свій останній на цей час твір «Подорожі з Пафф», який 19 березня 2013 року вийшов друком. Саме на літаку з назвою «Пафф», письменник і потрапив в аварію.2014 року світ побачив сиквел роману «Ілюзії. Пригоди месії мимохіть» — «Ілюзії ІІ. Пригоди учня мимохіть».

Серед інших відомих робіт Річарда Баха варто виділити «Біплан», «Ніщо не випадково», «За межами розуму», «Гіпноз для Марії», «Дар Крил», книги з серії «Хроніки тхорів»,«Життя з моїм Ангелом Охоронцем»

 

Richard Bah (1)
Richard Bah (2)
Richard Bah (3)
0001
0002
0003

Go to top