Календар подій

День державної служби України

derg.clygba

 

День державної служби — професійне свято в Україні.  Відзначається щорічно 23 червня — у День державної служби Організації Об'єднаних Націй. День державної служби Організації Об’єднаних Націй проголошений на 57-й сесії ГА ООН згідно з резолюцією від 20 грудня 2002 року на відзнаку внеску державної служби в процес розвитку. ООН закликала держави-члени організувати в цей день спеціальні заходи для висвітлення значення державної служби в житті суспільства, внеску в процес його розвитку, проводити нагородження державних службовців, а також орієнтувати життєві інтереси молоді у напрямку ухвалення рішень щодо кар’єри державного службовця.

Цього ж дня відзначається і День державної служби в Україні. Свято встановлено в Україні «…зважаючи на роль державної служби у процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно з Указом Президента України «Про День державної служби» від 4 квітня 2003 року № 291/2003.

Державна служба регулюється Законом України  «Про державну службу», який був прийнятий 10 грудня 2015 року на заміну Законам 1993 і 2011 років. Закон визначає принципи, правові та організаційні засади забезпечення публічної, професійної, політично неупередженої, ефективної, орієнтованої на громадян державної служби, яка функціонує в інтересах держави і суспільства, а також порядок реалізації громадянами України права рівного доступу до державної служби, що базується на їхніх особистих якостях та досягненнях.

В цей день відзначаються найкращі представники серед державних службовців України, які щорічно обираються Національним агентством України з питань державної служби на всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець».

Go to top