Календар подій

День архітектури України

den arhitektyruДень архітектури України — свято, що відзначається на території України 1 липня.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проєктних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури…» згідно з Указом Президента України «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року № 456/95.

В Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і понад 1000 об’єктів паркового мистецтва. Архітектура України має багато граней і стилів. Архітектура України формувалась протягом довгого часу — від Античності (архітектура грецьких колоній у Північному Причорномор'ї) до сучасності. Протягом всього часу свого розвитку українська архітектура формувалась під впливом різних архітектурних течій — від романського стилю до постмодернізму — та архітектури тих держав, у складі яких перебували ті чи інші регіони України.

До наших часів збереглося безліч красивих старовинних будівель, які можна побачити в більшості містах країни. Найбільшу кількість пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури. У 1998 році місто було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО.

Святкування Дня архітектури України включають заходи, присвячені історії національної архітектури, її розвитку та гармонізації. На честь Дня архітектури України щорічно проходить церемонія вручення Державних премій України найкращим скульпторам і архітекторам країни.

Першого понеділка жовтня відзначається також Всесвітній день архітектури – міжнародне професійне свято архітекторів і поціновувачів світових архітектурних шедеврів.


Go to top