Календар подій

Різдво пророка Іоанна Хрестителя. День Івана Купала

rizdvo ioanna hrestutelya

7 липня за християнським календарем – свято Різдва Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. За народними традиціями цього дня святкують день Івана Купала. Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Але після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилося ім’ям Іванна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом. Дівчата в ніч на Купала плели вінки та пускали на воду, шукаючи наречених. Окрім цього, стрибали через вогонь. Адже полум'я вважали символом очищення. Щоб виконати найзаповітніше бажання, люди шукали в лісі квітку папороті. Вважалося, що цього дня вода очищує фізично, відганяючи всі хвороби, і духовно. Тому люди рано-вранці вирушали на водойми.  А ось спати у ніч на Івана Купала не рекомендується. Вважається, що саме в цей час прокидається всяка нечисть. Також не варто на Купала нічого позичати чи продавати знайомим.

Іоанн Хреститель (Іванн Предтеча) – пророк, мученик, після Діви Марії найбільший святий. Іоанн народився на пів року раніше Різдва Христового, тому його називають Предтечею (попереднім). А Хрестителем його нарекли через те, що згодом саме він хрестив Христа в річці Йордан.

Іоанн Предтеча народився приблизно в 6-2 століттях до нашої ери. Іоанн народився у старих батьків – праведних священника Захарії та його дружини Єлисавети. За переказами, вони довго були бездітними, що вважалося ганьбою серед євреїв, і молилися Богу з проханням про дитину. Але одного разу в храмі Архангел Гавриїл сповістив Захарію про народження сина Іоанна. Священник не повірив, тому Архангел покарав його німотою і глухотою. Незабаром після народження сина голос і слух повернулися до Захарії, і він передрік немовляті, що бути йому предтечею Божественного Месії.

Коли Іоанну виповнилось тридцять років, Господь велів йому вийти в народ і йти по містах, проповідуючи вчення. Предтеча закликав людей покаятися в своїх гріхах, почати жити праведно, а також передбачав появу Христа.

Через роки до Іоанна Хрестителя прийшов сам Ісус Христос і попросив провести хрещення. Незабаром після виконання свого призначення, Іоанн був убитий. Тіло пророка було поховано учнями.

Серед інших святих Іоанн Хреститель має найбільшу пошану — протягом церковного року на його честь відзначається аж шість дат. Серед відомих храмів святого Іоанна Хрестителя — кафедральні собори у Варшаві та Перемишлі, храми у Львові та Ізяславі.

В цей день в церквах і храмах проводяться святкові богослужіння. Також в день свята освячуються рослини, квіти, луки і поля, оскільки вважається, що вони стають цілющими.

Прикмети:

  • Дощовий день - до хорошого урожаю.
  • Ніч зоряна – буде багато грибів.
  • Якщо дівчина вмиється ранковою росою - вона ще довгі роки буде свіжа і молода.
  • Почув спів цвіркуна - чекай хороших новин.
  • Побачиш змію - чекай біди і неприємностей.
  • Гроза – горіхи будуть порожні і їх буде мало.

Go to top