Календар подій

150 років від дня народження Марселя Пруста (1871–1922), французького письменника, есеїста, критика.

prystМарсель Пруст, повне ім'я Валантен Луї Жорж Ежен Марсель Пруст — французький письменник, есеїст та критик, що здобув світове визнання як автор роману-епопеї  «У пошуках втраченого часу», одного з найвизначніших творів світової літератури двадцятого століття.

Письменник народився 10 липня 1871 р. у Парижі. Батько — Адрієн Пруст — відомий респектабельний лікар, який викладав медицину в університеті, мати — Жанна Вейль — єврейка за походженням, дочка багатого біржового маклера.

Літературний талант Пруста виявився ще в роки навчання в ліцеї Кондорсе (1882-1889 рр.). Разом з іншими ліцеїстами юнак видавав рукописний журнал «Бузковий огляд», в якому у 1886 році з'являються перші оповідання юного генія «Затемнення» і «Хмари». У 1889 році Пруст закінчує ліцей і отримує ступінь бакалавра словесності.

Наступні два роки (1889 — 1890 рр.) Пруст служив в армії в Орлеані. Цей епізод знайшов своє відображення у романі «Ґермантська сторона» (третя частина епопеї).  Після повернення до Парижа вчиться на юридичному факультеті Сорбони. Там він отримав учений ступінь з юриспруденції, а пізніше й з літератури.

У нього були досить теплі стосунки з матір'ю. Для того, щоб заспокоїти батька, який наполягав на тому, щоб Марсель йшов працювати, влітку 1896 року він влаштувався у бібліотеку Мазаріні, проте одразу пішов на лікарняний, який тривав кілька років, після чого його звільнили. Він не пропрацював на своїй роботі жодного дня і не переїжджав з дому батьків аж до часу їхньої смерті.

У лютому 1903 року брат Марселя Пруста Роберт одружився і виїхав з батьківського дому. Батько родини помер у вересні того ж року. Врешті, у вересні 1905 року померла й мати, яку Марсель дуже любив, і яка залишила йому великий спадок (приблизно шість мільйонів доларів у перерахунку на теперішні гроші, що становить місячний дохід у 15 тисяч доларів). Увесь цей час стан його здоров'я безперервно погіршувався.

Приблизно у 1909 році він почав роботу над основним своїм твором – «У пошуках втраченого часу». До кінця 1911 р. перша версія «Пошуків» була завершена.  У вересні 1913 року вийшов перший роман епопеї  «На Сваннову сторону», опублікований на власний кошт у видавництві «Ґрассе». Роман був холодно зустрітий читачами та критиками. Зате другий його роман «У затінку дівчат-квіток» приніс йому славу та був удостоєний премії братів Гонкурів за 1919 рік. Роман-епопея складається з семи романів, у яких діють понад 2000 персонажів («На Сваннову сторону», «У затінку дівчат-квіто», «Ґермантська сторона», «Содом і Гоморра», «Полонянка», «Альбертина зникає», «Віднайдений час»).

У 1909 році Прустом було написано есе «Проти Сент - Бева», яке згодом виросло в багатотомний роман, який перебував у процесі написання до кінця життя Пруста. У 1904-1906 роках Пруст випустив переклади книг англійського художнього критика Джона Раскіна «Біблія Ам’єна» і «Сезам і лілії».

В історії французької літератури Пруст відомий як родоначальник психологічного роману. У 1896 році був випущений збірник новел «Радості і дні», в якому знайшли відображення спостереження Марселя за великосвітським снобами. У 1895-1904 роках Пруст працював над романом «Жан Сантей», що опублікували тільки в 1952 році. Збірка «Пастиші й різні тексти» була надрукована Прустом у 1919 році.

Останні три роки свого життя Пруст провів прикований до своєї спальні, він спав удень і працював уночі. Марсель Пруст помер у 1922 р. і похований у Парижі.

0001
0002
0003
0004
0005

Go to top