Календар подій

125 років від дня народження Арчибальда Джозефа Кроніна (1896–1981), шотландського письменника

kronin

Арчибальд Джозеф Кронін — шотландський письменник, знаний головним чином за романи із назвами «Цитадель» і «Ключі від Царства Небесного», які згодом екранізувалися та номінувались на «Оскара».

Народився Кронін 19 липня 1896 року в Кардросс, Шотландія  в сім'ї ірландця-католика. Завдяки своїм винятковим здібностям, його нагороджено стипендією на вивчення медицини в Університеті Глазго. Саме там він зустрів свою майбутню дружину, Гібсон Агнес Мері, яка теж студіювала медицину, — та закінчив у 1919 році з відзнакою медінститут, де і продовжував підготовку на ступінь MRCP.

У роки Першої світової війни служив медиком на військовому кораблі. Потім повернувся на студентську лаву, отримав диплом лікаря та на посаді медичного інспектора працював у шахтарських селищах Південного Уельсу. У 1925 p. Kронін здобув звання доктора медичних наук. Однак невдовзі через недугу йому довелося перервати лікарську практику.

Свій перший роман «Замок Броуді» він написав у 1931 році . Успіх цієї книги назавжди пов'язав Kроніна з літературою. Серед ранніх творів  письменника, окрім «Замку Броуді», найвідомішими є романи «Зорі дивляться вниз» (1935 р.) і «Цитадель» (1937 р.). У 30-х він написав також романи «Три кохання» (1932 р.) та «Канарські острови» (1933 р.). Новий період у житті і творчості письменника розпочався у зв'язку з його переселенням у США напередодні Другої світової війни. Пізніше переїхав у Швейцарію. Kронін вже не відчував того творчого підйому, який він переживав на батьківщині.

У 40—60-х pp. Kронін створив романи «Ключі королівства» (1940 р.), «Літа зелені» (1944 р.) і «Шлях Шеннона» (1948 р.), що утворили дилогію з яскраво вираженою автобіографічною спрямованістю, «Іспанський садівник» (1950 р.) і «Викреслений з життя» (1953 р.); після переселення у Європу написав «Могилу хрестоносця» (1956 р.), «Полярне сяйво» (1958 р.), «Дерево Юди» (1961 р.), «Пісня про шестипенсовик» (1964 р.) та деякі інші.

Багато із книг Кроніна — бестселери, які перекладалися на різні мови світу. Персонаж доктор Фінлей з оповідання Кроніна «Сільський лікар» (1935 р.), започаткував серію історій, яких пізніше зібрано у «Пригодах чорного несесера», даючи основу і поштовх для телесеріалу BBC і радіосеріалу із назвою Dr Finlay's Casebook.

Він помер 6 січня 1981 року в Монтре, Швейцарія. Багато з його рукописів, включаючи неопубліковані, листи, шкільні зошити і есе, лабораторні записи, а також його докторська дисертація зберігаються в Національній бібліотеці Шотландії і в Університеті Техасу в США.

1 (1)
1 (2)
1 (3)

Go to top