Календар подій

Міжнародний день шахів

den shahiv20 липня відзначають Міжнародний день шахів. Свято затверджене 1966 р. з ініціативи Всесвітньої шахової федерації (ФІДЕ). Цього дня зазвичай відбуваються тематичні заходи та змагання.

Історія цієї популярної стратегічної гри налічує понад 1500 років. До свого сучасного вигляду вона пройшла непростий і цікавий шлях. Ігри з фішками були відомі ще в ІІІ–ІV тис. до н. е. У V ст. в Індії виникла первісна форма гри в шахи – чатуранґа, азартна настільна гра з чотирма фігурами: колісницями, слонами, кіннотою, піхотою. Назва сучасної гри походить із перської мови: переклад «шах мат» – володар помер.

У Київській Русі шахи привезли з Персії у Х столітті. Це підтверджують розкопані у Вишгороді, Києві, Турові шахові фігури. В колекції НМІУ зберігаються 12 кістяних шахових фігур, більшість яких знайшли під час розкопок у Києві. Це абстрактивний тип шахів, який відтворює всі фігури шахового набору. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський. Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман К. Розумовський.

Сучасні шахи – це настільна гра на 64-клітинній дошці (шахівниці), на якій розташовують 32 фігури (по 16 фігур чорного та білого кольору). Шахову партію ведуть два партнери шляхом пересування фігур, мета гравців – поставити мат королю супротивника. Перша сучасна шахівниця (світлі і темні квадрати) була зроблена в Європі в 1090-му році. Нове правило для пішаки, де їй було дозволено ходити на два квадрата в її першому кроці замість одного, було вперше введено в Іспанії в 1280 році. До 1561 року такий прийом, як рокіровка робилася в два ходи. Складну шахову дошку винайшов священик. У якийсь момент історії їм було заборонено грати в шахи. Священик знайшов шлях, щоб обійти цю заборону і зробив складну шахову дошку. У складеному стані вона спокійно вміщувалася на книжковій полиці і виглядала як дві книги. Перша гра в шахи на орбіті Землі відбулася 9-го червня 1970-го року в екіпажі Союз-9. Гра завершилася внічию.

В 1992 р. заснували Федерацію шахів України (ФШУ). Під її керівництвом відбуваються чемпіонати України з шахів. 1 листопада 2011 року Постановою Верховної Ради України «Про проголошення Дня шахів в Україні» «...враховуючи вагомі досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади і громадських об'єднань до шахового спорту як високоінтелектуального, доступного і наймасовішого виду спорту, забезпечення державної підтримки і розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації шахів серед молоді, зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів» проголошено 20 липня День шахів в Україні.

Вперше святкування відбулося 20 липня 2012 р. за підтримки ФШУ та Спортивного комітету України.

Лікарі рекомендують шахи як спосіб профілактики хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.

Go to top