Календар подій

Міжнародний день молоді

den molodi

 

12 серпня відзначають Міжнародний день молоді.

 Ідея Міжнародного дня молоді була запропонована в 1991 р. молоддю, яка зібралася в Відні (Австрія) на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував, щоб свято було оголошено спеціально для збору коштів, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями.

 Рiшення пiдтримали учасники  1 Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді. Ця конференція відбулася в серпні 1998 року в Лісабоні.

 Згодом рекомендація була підтримана 54 сесією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй у резолюції № «A/RES 54/120» («Політика та програми, що залучають молодь») 17 грудня 1999 р. Асамблея також рекомендувала проводити пропагандистські заходи в підтримку Міжнародного дня з підвищення інформованості про Всесвітню програму дій, що стосується молоді, прийнятої в 1995 р. (резолюція Генеральної Асамблеї №»A/RES/50/81»). Її реалізація почалася в 1995 році, а розширення її  вiдбулося в 2007 р. Програма охоплює 15 напрямків: освіта, зайнятість, голод і злидні, охорона здоров'я, навколишнє середовище, зловживання наркотичними засобами, злочинність серед неповнолітніх, організація дозвілля, дівчата і молоді жінки, повноправна і ефективна участь молоді в житті суспільства і в процесі прийняття рішень, глобалізація, інформаційно-комунікаційні технології, ВІЛ/СНІД, збройні конфлікти, питання відносин між поколіннями.

 І вже в 2000 році вперше світова спільнота відзначала свято молодих.

В системі агентств і організацій ООН вікові рамки молоді визначені дуже конкретно. ЮНЕСКО і Міжнародна організації праці (МОП) молоддю вважають 14–25-літніх. Програма розвитку ООН (UNDP) — 15–25-літніх. А UNICEF, WHO та UNFPA (Фонд народонаселення) працюють із трьома визначеннями: «підлітки» — 10–19 років, «молодь» — 15–24 років, а разом вони творять групу «молодих людей» — 10–24 років. В Україні до цієї категорії населення відповідно до закону «Про основні засади молодіжної політики» відносять людей від 14 до 35 років.

У всьому світі зростає визнання необхідності вдосконалення молодіжної політики та збільшення інвестицій у виховання молоді.

 Міжнародний день молоді — це спільне свято багатьох країн. Але практично в кожній країні існує і свій день присвячений молоді.

Метою молодіжної політики є створення умов для самореалізації та розвитку потенціалу молоді в Україні, підвищення рівня її самостійності та конкурентоспроможності, забезпечення активної участі молоді в суспільному житті.

Турбота про молоде покоління є важливою частиною соціальної роботи держави. Розвивається сфера  молодіжної політики. Держава розширює можливості для отримання середньої, вищої, спеціальної освіти. Розвиваються юнацькі та молодіжні клуби та центри. Велика увага приділяється зниженню молодіжного безробіття.

 Молодість — це час мрійі надій, пошук у свого життєвого шляху, бажання діяти, дивувати світ своїми сміливими ідеями і досягненнями. Проте у будь-якому віці залишайтеся завжди молодими в душі і ніколи не бійтеся починати щось нове!

Go to top