Календар подій

Всесвітній день бездомних тварин

den zachity bezdomnyx tvaryn

«Людянiсть визначається не по тому,

як ми спiлкуємось з людьми, а по тому,

як ми поводимо себе з тваринами»

Чак Поланiк

американський письменник, журналiст

 

В 2021 році Всесвітній день бездомних тварин припадає на 21 серпня. Дата з’явилася в календарі з ініціативи Міжнародного товариства прав тварин  (ISAR), штаб-квартира якого розташовується в США. Організація виступила з  пропозицією про День безпритульних тварин в 1992 році. Трохи більше 20 років тому цей захід задумано як Національний день безпритульних тварин. Згодом це починання підтримали зоозахисні організації різних країн. Ось так Національний день бездомних тварин плавно трансформувався у Всесвітню акцiю.

 День бездомних тварин є приводом звернутися до проблеми бездомних тварин, розповісти максимальній кількості людей про їх трагічну долю. По всьому світу в цей день проходять просвітницькі та благодійні заходи. Волонтери проводять концерти, конкурси й аукціони, що допомагають зібрати кошти, які спрямовуються на допомогу бездомник тваринам — в першу чергу, звичайно, собакам і кішкам. Також цей день — хороший шанс знайти господаря для безпритульного пса чи кота.

 Одне із завдань Дня бездомних тварин — пробудити у власників звірів свідоме ставлення до своєї ролі, з тим щоб запобігти поповнення лав бездомних кішок і собак за рахунок неконтрольованого розмноження домашніх вихованців. З цією ж метою деякі ветеринарні клініки в цей день проводять стерилізацію кішок і собак на безкоштовній основі.

 Всесвітній день бездомних тварин  - це день тих, за кого ми всі у відповіді, бо колись взяли їх під своє заступництво. Вони так давно живуть поруч з намиi вже звикли підкорятися людським законам. А ось ми не завжди ставимося до них по-людськи. Щороку  на вулицях з'являються  сотні бездомних собак і кішок.  В першу чергу їх поява обумовлена безвідповідальністю недбайливих власників.Беззахиснi тварини просто були безжалісно викинуті з дому своїми господарями.  Другий фактор, що сприяє поширенню такого явища, як «безпритульні тварини», дійсно полягає в безперешкодному, неконтрольованому розмноження звірів, які опинилися наданими самим собі.

 Проблема бездомних тварин існує в усьому світі. Різниця лише в тому, що в цивілізованих країнах її прагнуть вирішувати і вирішують цивілізованими способами.

 Ситуацiя з  бездомними тваринами  гостро стоїть у всіх містах України. Звичайно, існують різні фонди та некомерційні організації, які намагаються хоч якось змінити ситуацію на краще, але вони стикаються з такою кількістю проблем, бюрократичних складнощів і байдужості з боку мас, що пробитися крізь цю стіну і продовжувати робити добру справу вдається лише одиницям.

 Є й просто небайдужі люди з добрим серцем. Найчастіше незважаючи на те, що їхні доходи не дозволяють їм їздити на дорогих авто і жити в розкішних будинках, у них вистачає грошей, сил і часу допомагати нашим братам меншим, які так потребують захисту.

 Хочеться, щоб таких людей ставало все більше по всьому світу.

 Хочеться вірити, що наше суспільство не безнадійне  і добрих та ініціативних людей в ньому буде ставати все більше, а місцеві влади звернуть, нарешті, належну увагу на проблеми бездомних тварин.

Go to top