Календар подій

День шахтаря

fe8 den shakhtera

 

День шахтаря щорічно відзначають в останню неділю серпня. У 2021 році свято припадає на 29 серпня. Свято встановлено в Україні в останню неділю серпня «…на підтримку ініціативи працівників вугільної промисловості…» згідно з Указом Президента України «Про День шахтаря» від 16 серпня 1993 року № 304/93

Свято було офіційно затверджено в СРСР з подачі міністрів вугільної промисловості А.Ф. Засядька і Д.Г. Оніка 10 вересня 1947 року. Вперше його відзначали 29 серпня 1948 року. 31 серпня 1935 року шахтар Олексій Стаханов, завдяки особливим умовам організації праці, встановив рекорд: за 5 годин 35 хвилин він видобув 102 тонни вугілля, а це цілих 14 норм. З того часу досі вживають вислів «стахановець» (людина, яка багато працює).

Не варто забувати, що професія шахтаря є також однією з найнебезпечніших – тільки за роки незалежності в Україні на шахтах загинуло понад 500 гірників.

До цього дня проводяться інформаційні заходи, на яких розповідають про роботу шахтарів. У це свято вшановують пам'ять шахтарів, які загинули під час роботи. І звичайно, в цей день обов'язково варто привітати рідних і друзів шахтарів, подякувати їм за нелегку працю.

Go to top