Календар подій

Усікновення голови Іоанна Предтечі за юліанським календарем

useknovenie glavy predtechi i krestitelja gospodnj11 вересня - Усікновення голови Іоанна Предтечі

Про Пророка Іоанна сам Христос сказав: «Бо це ж той, що про нього написано: Ось перед обличчя Твоє посилаю Свого посланця, який перед Тобою дорогу Твою приготує! Поправді кажу вам: Між народженими від жінок не було більшого над Іоанна Хрестителя!» (Євангеліє від Матфія 11:10,11).  Пророк Іоанн великий подвижник. Життя його – суцільний подвиг. Він не турбується про одяг, прикриваючи своє тіло лиш накидкою з верблюжої шерсті та припоясується широким поясом. Живе в пустині. Вживає тільки дикий мед і акриди. Він не п’є вина. В подвизі усамітнення готує себе для великої справи – підготувати серця й умы людей до прийняття Христа Спасителя. Предтеча Іоанн ревносно проповідує покаяння, палким своїм словом навертає заблудших.

 Пророк Божий відкрито викривав Ірода, управителя Галілеї.  за те, що, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, він беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Філіпа (Лк. 3, 19, 20). У день свого народження Ірод влаштував бенкет вельможам, старійшинам і тисячникам. Дочка Іродіади Саломія танцювала перед гостями і догодила Іродові. У подяку дівчині він поклявся дати все, чого тільки попросить, навіть половину свого царства. Вона ж за порадою злої матері Іродіади просила дати їй негайно на блюді голову Іоанна Хрестителя. Ірод засмутився. Він боявся гніву Божого за вбивство пророка, якого сам раніше слухався. Боявся він і народу, який любив святого Предтечу. Але через гостей і необережну клятву він повелів відрубати голову святому Іоанну і віддати Саломії.

 Згідно Священного Передання голова продовжувала викривати Ірода і Іродіаду. Несамовита Іродіада сколола язик пророка шпилькою і закопала голову в нечистому місці. Але Іоанна, дружина царського урядника Хузи, таємно взяла святу голову, поклала в посудину і поховала її на Єлеонській горі, в одному з маєтків Ірода. Тіло святого Іоанна Хрестителя взяли й поховали його учні.

 Суд Божий відбувся над Іродом, Іродіадою та Соломією ще за їх земного життя. Так Саломія переходила взимку річку Сікоріс і провалилася під лід. Вона висіла тілом у воді, а голова її перебувала над льодом. Подібно до того, як вона колись танцювала ногами по землі, тепер вона, немов танцюючи, виробляла безпорадні рухи в крижаній воді. Так вона висіла доти, поки гострий лід не перерізав їй шию. Голову її, принесли Іродові та Іродіаді, як колись принесли їм голову Іоанна Предтечі, а тіло її так і не знайшли. Аравійський цар Арефа в помсту за безчестя своєї дочки – дружини Ірода  – рушив своїм військом проти нечестивого царя і завдав йому поразки. Римський імператор Гай Юлій Цезар Калігула (37-41 рр.) у гніві заслав Ірода разом з Іродіадою в ув’язнення до Галії, а потім до Іспанії. Там вони були поглинені землею, що розверзлася.

 Святий Іоанн Хреститель помер рано: йому було не більше 32 років, коли його позбавили тимчасового життя. Святий Іоанн був Предтечею Христовим як за життя свого, так і після смерті. Перекувавши зішестя Господа в пекло, він благовістив там Бога, Котрий з'явився у тілі, й втішив душі праведних, що містяться там.

 Коли розорено було пекло на воскресіння Христове, святий Іоанн разом з Христом вийшов звідти і сподобився багатьм вінцям на небі: як незайманий, як пустинножитель, як учитель і проповідник покаяння, як пророк, як Предтеча і Хреститель, і, нарешті, як мученик!

 Серед відомих храмів святого Івана Хрестителя — кафедральні собори у Варшаві та Перемишлі, храми у Львові та Ізяславі.

 Багато місць у світі претендують на володіння реліквіями Івана Хрестителя. Наприклад фрагмент його голови зберігається у Римі в церкві Сан Сільвестро ін Капіте, ще один фрагмент є у Ам'єнському соборі. З 1673 року срібна скринька з кісткою правої руки Івана Хрестителя зберігається в каплиці бережанського замку (Бережани, Тернопільська область). Згідно з легендою, туди вони потрапили з Антіохії (нині місто Антакіе в Туреччині), куди їх свого часу доставив апостол Лука.

 Молитовне заступництво Предтечі Господнього Іоанна хай укріпить усіх нас на життєвому шляху і його приклад допоможе в боротьбі зі своїми пристрастями та гріхами.

Традиції  і звичаї

 У цей день не прийнято веселитися, влаштовувати святкування та застілля, тому що люди із сумом і жалем згадують усіх, хто постраждав за правду. У християнській історії першим з таких людей став Іоанн Хреститель.

 У день Усікновіння глави Предтечі Церквою встановлено свято і строгий піст «Іван Пісний», щоб гідно вшанувати пам'ять великого пісника та пустельника. Одночасно цей одноденний піст має на меті нагадати про згубні наслідки непомірної пристрасті.

 На «Івана Пісного» хоч і піст, але стiл був повний різноманітної їжі, грибна юшка, i вівсяний кисіль були обов'язковою приналежністю  столу. І, звичайно, пироги - але ні в якому разі не круглі. Пам'ятаючи про відрубану голову Іоанна, не можна було вживати в їжу нічого круглого - ні картоплi, ні капусти, ні кавунiв, ні цибулi. Якщо господиня варила на Головосіки борщ, то овочі чистила і кришила завчасно. Хліб теж нарізався завчасно Приготувати їжу треба було заздалегідь - ніж 11 вересня в руки брати заборонялося. І сокири брати не можна, і заступа, і коси: вони - гострі, і нагадують про загибель Хрестителя. Так що «Іван Пісний» повсюдно був вихідним днем.

 Цей день вважався хорошим днем для пророкувань погоди і майбутнього по поведінці птахів: якщо летять журавлі незабаром настануть холоди; лебеді летять - до снігу; скільки разів пугач буде бухати, стільки пудів хліба буде намолочено ... Саме з цього дня вважалося, що осінь  вступає у свої невід'ємні права. 

Go to top