Календар подій

Міжнародний день збереження озонового шару

den zberejennya ozonyВ 1994 році Генеральна Асамблея ООН резолюцією № A/RES/49/114 проголосила 16 вересня Міжнародним днем збереження озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року в пам’ять про день підписання в 1987 року Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

Основною метою відзначення цього дня є запобігання руйнуванню озонового шару в результаті антропогенних дій.

Вперше про озон заговорили наприкінці 18 століття, а саме в 1785 році, коли він був відкритий видатним голландським вченим Ван Марумом. Однак він вважав його не новою речовиною, а особливою «електричною матерією». Термін «озон»  вперше запропонував німецький хімік Шонбейн в 1840 році. Безпосередньо озоновий шар в 1913 році відкрили французькі фізики Шабрі та Буісон.

Пізніше вчені виявили, що озоновий шар руйнується під впливом різних хімічних речовин. «Озонові діри» – це ділянки, де дефіцит озону становить близько 30%. Саме через них на людину потрапляють надмірні ультрафіолетові промені. Це може призвести до раку шкіри, сліпоти та інших небезпечних захворювань.Найбільшу озонову діру діаметром понад тисячу кілометрів вперше виявили в 1985 році над Антарктидою. Поступово людство почало розуміти: якщо вчасно не вжити заходів, наслідки можуть бути катастрофічні. В 1985 році в австрійській столиці Відні на основі досліджень фізиків було прийнято конвенцію, у якій йшлося про охорону озонового шару від руйнівного впливу. Документ було підписано представниками 22 країн.

Згодом, а саме восени 1987 року на конференції в Монреалі було складено протокол, в якому було зазначений перелік всіх речовини, що негативно впливають на озоновий шар. Однак в силу цей документ вступив лише через два роки.В рамках Монреальського протоколу вдалося заборонити виробництво і вжиток 100 видів хімікатів, що руйнують озоновий шар. Багато які з цих речовин сприяють глобальному потеплінню. В цілому, світовий вжиток таких з’єднань скоротився більш ніж на 95%.

Міжнародний день озонового шару має на меті привернути увагу суспільства на проблеми, пов’язані з його руйнуванням. Цікаво, що людство все ще може захистити озоновий шар від руйнування, припинивши виробляти та використовувати певні речовини, що мають руйнівну дію на озон. Вчені запевняють: якщо всі країни-підписанти конвенції, будуть ретельно дотримуватися всіх пунктів договору, то до 2050 року озоновий шар повністю відновиться.

Україна у 1995 році підписала, а у 1996 році ратифікувала Віденську конвенцію. 20 вересня 1998 року Україна приєдналася до Монреальського протоколу.

Go to top