Календар подій

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

den borotbi iz rakom m.jelezu20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Відзначається щорічно відповідно до Указу Президента України «Про Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози» № 42/2005 від 17 січня 2005 р.

 Початок XXІ століття характеризується значним збільшенням числа жінок хворих на рак молочної залози. Ця захворюваність  за останні 15 років зросла на 50%. За даними ВООЗ в усьому світі від раку цієї локалізації помирає більше 600 000 жінок, а щорічно реєструється більше 1 млн. нових випадків.

 У всьому світі, в останні десятиліття, розгорнулася кампанія по боротьбі з раком молочної залози.  День  боротьби з раком грудей пiдтримують більше ніж 44 країни світу.  Мета проведених в цей День заходів - звернути увагу суспільства на проблематику раку грудей, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливою діагностика захворювання на початковій стадії, та здійснено належне лікування.

 Рак молочної залози - одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. Особливо ризикують стати жертвами цієї хвороби представниці «слабкої статі», вік яких вже наближається до сорока років.

 Від 1995 року пухлини грудей посідають перше місце серед злоякісних новоутворень у жінок України. І кількість хворих продовжує зростати. Ситуація в Україні ускладнюється тим, що виявляють хворобу на пізніх стадіях (таких – понад чверть випадків), коли вже нічого не можна зробити. Кожні 35-37 хвилин одній жінці в Українi ставлять цей діагноз, а щогодини одна з них помирає… Загалом від раку грудей помирає кожна п'ята українка, а кількість хворих на рак молочної залози за останнє десятиріччя зросла майже вдвічі. Більше ніж у третини хворих цю недугу лікарі виявляють уже в занедбаних стадіях, коли істотно вплинути на патологічний процес неможливо. Водночас у 40 % випадків онкологічному захворюванню можна запобігти. Однією з основних причин пізньої діагностики раку молочної залози є низька санітарна грамотність жiнок.

 Кожна жінка має пам’ятати  про так звані фактори ризику. Учені називають близько 80 факторів, що можуть спричинити рак молочної залози. Серед них найвагоміші: вік, пізня перша вагітність або її відсутність, надмірна вага тіла, рак молочної залози у сестри або матері, дисгормональні доброякісні захворювання молочних залоз, відсутність або короткий період годування грудьми, сексуальні розлади, гінекологічна патологія, гіпотиреоз,травми грудної залози, куріння, зловживання алкоголем.

 Однак незалежно від того, чи жінка входить до групи ризику чи ні, вона повинна систематично проходити онкопрофогляди і має навчитись сама обстежувати свої молочні залози.

 Хочеться пригадати iсторiї вiдомих жiнок, якi в боротьбi з тяжкою недугою не опустили рук  i  перемогли. У спiвачки  Лайми Вайкуле  діагностували рак грудей. Лікарі не давали шансів на одужання. Але це не завадило співачці взяти себе в руки і оголосити хворобі війну. Лайма Вайкуле пройшла успішний курс лікування за кордоном і негайно повернулася на сцену. Хвороба Кайлі Міноуг стала дуже знаковою в історії залучення суспільства до боротьби з раком грудей. У 2005 році в австралійської співачки діагностували рак грудей. Кайлі вдалося вилікуватися. Після цього вона заснувала благодійний фонд з боротьби з раком молочної залози, написала книгу і змусила мільйони жінок регулярно проходити обстеження. У співачки Анастейші рак молочної залози був двічі. У 2003 році у Анастейші виявили рак, який вона успішно поборола. Але через 10 років недуга повернулася. Співачка наважилася зробити мастектомію (видалення молочної залози). Зараз же зірка оговталася і навіть випустила альбом Resurrection («Воскресіння»), який багато в чому навіяний пережитою хворобою. На весь свiт відома історія голiвудської актриси Анджеліни Джолі: актрисі діагностували 83% можливості утворення раку молочної залози. Красуня Джолі пожертвувала своїми грудьми і зробила мастектомію, щоб уникнути захворювання.

 На сучасному етапі розвитку онкології вирішення проблеми успішного лікування раку молочної залози повністю залежить від ранньої діагностики захворювання. При I–IIа стадії хвороби 5-річна виживаність становить 90 % хворих, при IIб стадії — 72,5 %, при III стадії захворювання — 42,9 %.  Сьогоднi рак молочної залози – це несмертельно, якщо вчасно відреагувати!

Go to top