Календар подій

110 років від дня народження Аркадія Ісаковича Райкіна (1911–1987), російського режисера, сценариста, актора, коміка, театрального діяча

raykinАркадій Ісакович Райкін — видатний  режисер, сценарист, актор, комік, Народний артист СРСР (1968 р.).

Аркадій Райкін народився 24 жовтня 1911 р. у Ризі. Пізніше сім'я переїхала спочатку в Рибінськ, де Райкін поєднував навчання в школі із заняттями в драматичному гуртку, а потім - в Петроград.  У 1929 році працював лаборантом на Охтенському хімічному заводі.

У 1935 році закінчив Технікум сценічних мистецтв (нині «Російський державний інститут сценічних мистецтв») у Ленінграді, в який вступив всупереч волі батьків. За розподілом актор потрапив в Ленінградський ТРАМ (Театр робочої молоді ), який невдовзі став Театром Ленінського комсомолу.

Паралельно з роботою в театрі знімався в двох фільмах: «Вогняні роки» і «Лікар Калюжний», обидва зняті в 1938 році. Початок кінематографічної кар'єри не був для Райкіна успішним, і він повернувся до роботи в театрі.

Визнання прийшло до актора в Москві, в листопаді 1939 року. Тоді Аркадій Райкін став лауреатом 1-го Всесоюзного конкурсу артистів естради, виступивши з номерами «Чаплін» і «Мішка».

У тому ж 1939 році Аркадій Ісакович був прийнятий у трупу Ленінградського театру естради і мініатюр. Він за три роки робить успішну кар'єру від актора масовки до художнього керівника. Під час війни Райкін з театром дає концерти на фронті.У співробітництві з письменником-сатириком В. С. Поляковим, у 1940 році створює програму «На чашку чаю», а в 1969 разом з М. М. Жванецьким ставить програму «Світлофор».Паралельно з театральною діяльністю він знову пробує себе в кінематографі, знімаючись в декількох картинах, які також виявилися практично непоміченими глядачем.У той же час його сценічні роботи користуються все більшою популярністю.

Інші програми, поставлені Аркадієм Райкіним, — «Любов і три апельсини» , «Від двох до п'ятдесяти», «Вибране-73», «Його величність театр», «Плюс-мінус», «Обличчя» «Мир дому твоєму», «Любов і три апельсини». Багатосерійний телесеріал «Люди і манекени», створений Райкіним у співпраці з режисером Віктором Храмовим, став вершиною кінематографічної кар'єри Аркадія Ісаковича. У цьому телесеріалі було екранізовано більшість образів Райкіна.

Серед авторів, з якими працював Аркадій Райкін, були відомі радянські письменники-гумористи — Марк Азов, Володимир Тихвінський, Михайло Жванецький, Семен Альтов, Марьян Бєлєнький, Михайло Мішин, та ін. Райкін, що стрімко набирає популярність, гастролює не тільки по Радянському Союзу, а й за кордоном. У 1965 році разом з театром Аркадій Ісаакович їде в Англію, де користується неймовірним успіхом.

 У 1982 році театр Райкіна переїхав до Москви і став називатися Державним театром мініатюр, який в 1987 р. був перейменований в театр «Сатирикон». Після його смерті керівництво театром взяв на себе син Райкіна - Костянтин Аркадійович. Незабаром «Сатирикон» було присвоєно ім'я геніального керівника.

Буквально за кілька місяців до смерті Аркадій Райкін закінчує роботу над своєю останньою кінороллю - телевиставою «Мир дому твоєму», в процесі роботи над яким маестро виступив також в якості режисера. Помер Аркадій Ісакович Райкін в Москві 17 грудня 1987 року.

Райкін створював різноманітні за жанром вистави, в яких органічно поєднувалися пантоміма, мистецтво миттєвої трансформації, танці, куплети, пародії, циркові номери. Райкін увійшов в історію світового мистецтва як неперевершений творець пластичної, інтонаційної мініатюри, а також як унікальний творець масок. Його мініатюри і спектаклі відрізнялися сатиричної гостротою, особливо в порівнянні з іншими артистами естради того часу.

0001

Go to top