Календар подій

Всесвітній день дитини

z dnem ditini 1

 

"Не можна говорити про якісь великі досягнення

 і успіхи, аж поки на землі існують нещасні діти"

 Альберт Ейнштейн

 

 

 

20 листопада святкують Всесвітній день дитини. Таке рішення було прийнято в 1954 році відповідно до рішення   Генеральної Асамблеї  ООН №836 (IX). В 1959 році в цей день була прийнята «Декларація прав дитини», а в 1989 році - «Конвенція прав дитини».

 У світі – понад 2 мільярди дітей, 8 мільйонів з яких – це маленькі українці. Кожен з них народжується з правами. Кожна дитина має право на освіту, право на здоров’я і належну медичну допомогу, право на ім’я та громадянство. Кожна дитина має право зростати у  родинному середовищі i бути захищеною від жорстокого поводження та насильства. Ці та інші права передбачені Конвенцією про права дитини, яка була прийнята резолюцією 44/25 Генеральної асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Конвенція є основним міжнародним документом із захисту прав дітей. 193 країни, крім США та Сомалі, ратифікували конвенцію ООН про права дитини.

 Україна взяла на себе ряд зобов’язань з покращення добробуту дітей, зокрема, підписавши Конвенцію ООН про права дитини. 27 лютого 1991 року Верховна Рада України ратифікувала цю Конвенцію постановою №789XII (78912), яка набула чинності для України 27 вересня 1991 року. Крім того, у 2003 та 2005 роках Верховна Рада України ратифікувала два факультативні протоколи до Конвенції про права дитини щодо торгівлі дітьми, дитячої проституції, дитячої порнографії та щодо участі дітей у збройних конфліктах. Україна досягла стабільного прогресу щодо захисту прав дітей, у таких сферах, як зниження дитячої смертності, збільшення кількості дітей, що виховуються у прийомних сім'ях, а не в інтернатних установах, зниження кількості відмов від новонароджених та багато іншого.

 Тим не менш, є ще невирішені питання, які загрожують захисту прав дітей та особливо, соціально уразливих дітей. Все ще занадто багато дітей виховується в державних установах, Абе навіть живуть на вулицях без піклування батьків. Діти піддаються ризику зараження небезпечними захворюваннями у зв'язку з низьким охопленням імунізацією. Ризик отримати ВІЛСНІД серед молоді в Україні все ще залишається високим Широко розповсюджене недостатнє споживання йоду ускладнює розумовий розвиток дітей. Діти все ще страждають від насильства і жорстокого поводження,  в тому числі сексуальної експлуатації, яка є однією з найгірших форм насильства щодо дітей.

 Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованих на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс iснуючих проблем. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я у всьому світі щороку від бідності, дискримінації, насильства і хвороб страждають та вмирають більше одинадцяти мільйонів дітей, молодше п'яти років. Безліч дітей вже в самому малому віці стають інвалідами, не отримують необхідного рівня освіти, якісної медичної допомоги та інших необхідних умов для нормального життя. Дитячий фонд ООН здійснює масштабну роботу в області дитячої охорони здоров’я. Його діяльність також передбачає ряд заходів, спрямованих на забезпечення майбутніх матерів належною медичною допомогою у передродовий та родовий період.

 Діти — майбутнє кожної держави. Саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. У нашої малечі не повинно бути нещасливого дитинства, і за  це маємо відповідати ми, дорослі, тому турбота про дітей, захист їхніх прав повинен стати одним із найголовніших  обов’язків. Та як вони найвразливіша частина суспільства i потребують особливого захисту й піклування.

 Тому давайте сьогодні й  наступного дня зігрівати теплом та любов`ю кожне дитяче серце, піклуватися про дітей залишених без батьківської опіки. І тоді ці маленькі громадяни виростуть достойними  людьми й неодмінно стануть гордістю нашого міста і нашої  держави. 

 

Go to top