Календар подій

День Гідності і Свободи

den gidnocti"Лежачим краю рідного немає…"

Леся Українка

 21 листопада в Україні відзначається  День Гідності та Свободи. Свято встановлене згідно з указом Президента України   № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року  «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…». 

 2004 та 2013-2014 роки принесли багато змін у життя України та українців. Помаранчева революція та  Революцією Гідності  показали усьому світу  європейськість українців,  їхню гідність та нестримне прагнення до свободи i незалежностi. Два роки тому мільйони українців зробили свідомий вибір і взяли на себе відповідальність за долю країни.

 Дата 21 листопада 2013 року навіки вкарбована в історію України. Саме з цього дня розпочався Євромайдан. Українські студенти згуртувалися через соцмережі і вийшли на площі міст, щоб висловили своє бажання розвиватися за європейським курсом, щоб президент України підписав угоду з Євросоюзом, за демократичний устрій та добробут людей. З 24 листопада Євромайдани перетворилися на потужні масові акції у містах та районах України. Тодішній президент України не прислухався до голосу народу і не підписав Угоду про асоціацію з ЕС.

 Та те що сталося в ніч з 29 на 30 листопада 2013 змінило всіх і все. Близько 4 години ранку почався жорстокий силовий розгін мітингувальників. Це пояснювали необхідністю встановлення новорічної ялинки,  яку і досі називають  «кривавою ялинкою». Розправа на мирним студентським Євромайданом підняла всю Україну. Батьки і матері встали за дітей. Євромайдан переріс у революцію Гідності. Прагнення України почув увесь світ. Майдан 2013-2014 років як ніколи згуртував українців. Він став ще одним знаковим явищем в історії  нашої  держави.

 21 листопада — це день, коли ми думаємо про майбутнє, але, водночас, пам’ятаємо тих, хто віддав життя в боротьбі за це майбутнє.

 ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх синів та дочок. Тих, хто загинув за свою країну, за свій народ. Знову від нас пішли найкращі. Ті, для кого «справедивість», «гідність», «свобода», «Україна» були не просто словами, а сенсом їх життя. Люди, які ціною власного життя змінили історію України, активісти, які полягли на Майдані, були з різних куточків України, різних національностей, різного віку й віросповідання, різних професій. Але їх назавжди об’єднали любов до України та прагнення змінити життя кожного iз нас на краще.

 Герої не вмирають! Вічна пам’ять Героям!

 Сотні сердець згоріли за перемогу і запалили ще мільйони сердець. За рідну Батьківщину, за наше з вами майбутнє захисники України поклали свої голови на київському Майдані, на донецьких землях. Але українська нація – нескорена і вільна! Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків. Будемо з шаною зберігати і захищати це безцінне надбання нацiї.

                     Слава Україні! Слава Нації! Україна – понад  усе!    

Михайло Шевченко

Українцем – це стоять на смерть 

А таки безсмертна наша нацiя –

Бог її живою поливав.

Холод, голод, тюрми, окупацiї –

Все на неї, а вона жива!

 

Вiдiйшла iсторiя в iстерiї.

Кров`ю сходили, та встав Тарас.

Розсипались видряхлi iмперiї –

Тi, що вiчно скублились за нас.

 

Ми ж – щоб жити – права не питалися.

Ми – самi собi усi права!

 I тому не вищезла – зосталася

Непоборна нацiя – жива!

 

Хай же терпнуть тi, що знищить мрiяли

Нас – тодi й тепер – це` днi  i тiж:

Ми завжди у битвi густо сiялись,

Але… накривали ще густiш.

 

Тож, щоб жити – навслiд за Тичиною

Нам немає у кого питать.

Лише, брате мiй, живи Вкраїною –  Серцем. 

   I не жди,  коли продать

     Щось од неї

      нащодень та почасти,

Доки мерехтить ця круговерть…

Українцем бути – це не почестi.

Українцем  - це стоять на смерть. 

Go to top