Календар подій

100 років від дня народження Джеймса Джонса (1921–1977), американського письменника

djonc

 

Джеймс Джонс був американським романістом, відомим своїми дослідженнями Другої світової війни та її наслідків.

Джеймс Джонс народився 6 листопада 1921 року у місті Робінсон, штат Іллінойс. У 1939-1944 роках служив у складі 25-ї піхотної дивізії, став свідком атаки Перл-Харбора і брав участь у битві за Гуадалканал. У липні 1944 р.  його демобілізували. Джеймс вирішив завершити здобуття освіти в університеті.

Дебютом письменника став роман «Звідси до вічності» (1951 р.), за який Джонс отримав у 1952 році Національну книжкову премію.

У 1998 році цей твір увійшов до рейтингу 100 найкращих романів XX століття за версією видавництва Modern Library.

Більшість творів Джонса ґрунтуються на особистих враженнях. Так, події, що відбулися під час служби письменника на Гаваях, відображені «Звідси до вічності», битва за Гуадалканал послужила основою роману «Тонка червона лінія», а перебування Джонса в шпиталі Мемфіса описано в романі «Тільки поклич». Твір «Іди туди, де роблять вдів» налаштовує читачів на певне мінорне сприйняття подій, що описуються. Автор пише в книгах про військові дії у В'єтнамі («В'єтнамський щоденник»), страшні наслідки бойових операцій («Дотик небезпеки») та інші жахи війни.

Джонс був одружений з Глорією Мосоліно (1928—2006 рр.). Дочка письменника Кайлі (нар. 1960 р.) — американська письменниця, відома своїм автобіографічним романом «Дочка солдата ніколи не плаче» (1990 р.), що розповідає про життя сім'ї Джонсів у Парижі у 60-х роках. Цей твір був екранізований 1998 року режисером Джеймсом Айворі.

Джеймса не стало 9 травня 1977 року. Причина смерті – серцева недостатність. Письменника поховали на цвинтарі у Бріджхемптоні. Рукописи майстра продовжують зберігатись при Університеті Остіна.

Джеймс Джонс - письменник, який найбільш правдиво описав життя американських солдатів, які билися на Тихоокеанському фронті в роки Другої світової війни. Його романи, як і зняті за ними фільми, включені до рейтингів найзначніших літературних та кінематографічних творів 20-го століття, створених у США.

0001

Go to top