Календар подій

120 років від дня народження Євгена Івановича Чарушина (1901-1965), російського письменника, художника-ілюстратора

Evgenij Ivanovich CHarushinЧарушин Євген Іванович - один із тих добрих і гуманних дитячих письменників, які зберегли безпосередність та свіжість дитячого погляду на світ тварин та дитяче  сприйняття життя. Мистецтво Євгена Чарушина - добре, людяне, тішить вже не одне покоління маленьких читачів і вчить їх любити чарівний світ звірів та птахів.

Євген Іванович Чарушин  народився 11 листопада 1901 року в містечку Вятка в сім’ї губернського архітектора Івана Чарушина .

Закінчивши середню школу у В’ятці (1918 р.), де він навчався разом із Юрієм Васнєцовим, Чарушин пішов в армію, служив помічником декоратора в Культпросвіт Політвідділу штабу Червоної Армії Східного фронту. В  1922 році він повернувся до мирного життя.

В 1926 році Євген Чарушин закінчив Ленінградську Академію мистецтв. Після закінчення навчання прийшов до Дитячого відділу Держвидаву, де  працював з дитячою книгою. Проілюстрував понад 120 книжок. Першою книгою, ілюстрованою Чарушиним Євгеном Івановичем, було оповідання В. В. Біанки «Мурзук». . Ілюстрував власні розповіді, а також продовжував ілюструвати інших авторів, серед яких С. Маршак, М. Пришвін, В. Біанкі, А. Введенський …

У 1930 році Чарушин спробував писати невеликі оповідання. Завдяки  участі та підтримці С. Я. Маршака, Чарушин написав своє перше оповідання «Щур». До війни Євген Іванович опублікував близько двох десятків книг: «Тварини спекотних країн», «Джунглі - Пташиний рай», «Кипляче місто», «Пташенята» та інші.

 Його книжки виходили в Англії, США, Японії, Індії, Болгарії, інших країнах; їх загальний тираж перевищує шістдесят мільйонів примірників.

 Окрім роботи у видавництвах, Євген Іванович активно співпрацював з дитячими журналами – «Мурзилка»,  «Їжаком»  та «Чижем». Під час війни Чарушин виїхав з Ленінграда в Кіров. Він малював плакати для «Вікон ТАРС», писав картини на партизанську тему, оформляв спектаклі в Кіровському театрі драми, розписував приміщення дитячого саду одного з заводів і фойє будинку піонерів і школярів. А також займався з дітьми малюванням.

У 1945 році художник повернувся до Ленінграда. Продовжував працювати в книзі; створив серію естампів із зображеннями тварин. Займався скульптурою та дрібною пластикою.

Останньою книгою Чарушина стали «Дітки в клітці» С.Я. Маршака. Помер 18 лютого 1965 року в Ленінграді. В 1965 році йому посмертно була присуджена золота медаль на міжнародній виставці дитячої книги в Лейпцигу.

На все життя художник і письменник Чарушин зберіг дитяче світовідчуття і якесь дитяче захоплення перед красою світу природи. Він сам розповідав про себе: «Я дуже вдячний моїм рідним за моє дитинство, тому що всі його враження залишилися для мене і зараз найбільш сильними, цікавими та чудовими. І якщо я зараз художник та письменник, то тільки завдяки моєму дитинству...».

0001
0002
0003
0004
0005

Go to top