Календар подій

Всесвітній день футболу

den futbolu"Всім, що я найбільш твердо засвоїв про

 мораль і обов'язок, я зобов'язаний футболу"

Альбер Камю

 10 грудня  шанувальники футболу всього світу вiдзначають - Всесвітній день футболу.

 Навряд чи можна знайти гру, у якої було б більше прихильників, ніж у футболу. Ось уже понад 100 років футбол є найпопулярнішим видом спорту.  Вчені, які аналізували величезну кількість матчів в ігрових видах спорту виявили, що найбільша кількість елементів несподіванки і непередбачуваності зустрічається саме у футбольних поєдинках. Хокей, бейсбол і баскетбол значно відстали. Саме тому ООН вирішила започаткувавши Всесвітній день футболу, віддавши шану усім справжнім фанатам цієї найдавнішої гри в м'яч, 

 Офіційною батьківщиною сучасного футболу вважається Англія, але багато інших країн намагаються це оскаржувати, стверджуючи, що футбол виник на основі ігор, якi існували у них. М'ячі, які могли використовуватися для подібної гри, знаходили навіть у похованнях єгипетських фараонів, датованих 2000-3000 років до нашої ери. Приблизно в той же період у стародавньому Китаї існували цілих три гри, схожі на футбол: цу-цзюй, дзу-ню і чжу-чу. У VI столітті в Японії була популярна гра в м'яч під назвою кемари. У Стародавній Греції теж існувала така гра, у неї було кілька назв: фе-нінда, эпискирос і гарпанон. У Стародавньому Римі гра носила назву гарпас-туп.  Такий список можна продовжувати довго i це говорить про те, що подібні ігри з м'ячем існували практично у всіх народів світу з найдавніших часів.

 Але офіційною версiєю початок футбол бере в XIX столітті, коли в Англії утворилося чотири футбольні команди, які змагалися між собою на спеціальних майданчиках. Часто iз-за відсутності загальноприйнятих правил гри матчі між цими командами закінчувалися бійками. Для вирішення таких проблем була створена Футбольна асоціація Англії, яка в ході обговорення встановлювала правила гри. Але не всі були задоволені рішеннями асоціації, частина тренерів не погодилися з думкою більшості і вийшли з організації, створивши пізніше Союз регбі.

 В результаті в 1863-му році був представлений «Звід футбольних правил». Саме ці правила і лягли в основу сучасного футболу. А в 1871-му році, вже за новими правилами, відбувся перший турнір Англії, а через рік пройшов матч між збірними Англії та Шотландії.

 З початком XX століття футбольна лихоманка охопила весь світ. Футболісти з різних континентів горіли бажанням помірятися один з одним силами. Тому в 1904-му році було прийнято рішення створити Міжнародну федерацію футбольних асоціацій, сьогодні ця асоціація носить назву ФІФА.

 За розподілом країн на першому місці по числу тих, що грають у футбол США (приблизно 18 мільйонів, з яких 40% - жінки), потім йдуть Індонезія (10 мільйонів), Мексика (7,4 мільйона), Китай (7,2 мільйона), Бразилія (7 мільйонів), Німеччина (6,2 мільйона), Бангладеш (5,2 мільйона), Італія (4 мільйони), Росія (3,8 мільйона).

 Найбільшої популярністi гра досягла в Європі, Південній Америці, Африці і частково Азії, менший інтерес до футболу проявляється в Австралії і Північній Америці. У багатьох країнах ця гра є частиною національної культури і об'єктом національної гордості.

 Футбол прийшов в  Україну у  1880—90-их роках через службовців англійських підприємств в Одесі, морякiв, iноземців, що працювали на заводах  Донбасу та  Києва. Офіційно першим футбольним матчем в Україні зараз вважається матч у Львові 14 липня 1894 року між командами Львова і  Кракова. Федерацію футболу України створили у 1991 році.

 Цiкаве про футбол:

  • Символом футболу є м'яч. 80% професійних футбольних м'ячів виробляються в Пакистані. У цій далеко не самій футбольній країні на кордоні з Індією є місто Сиялкот, на фабриках якого виготовляютьсявручну кращі шкіряні м'ячі у світі.
  • Однією з найсильніших футбольних команд є збірна Бразилії. Здається, що вона завоювала всі можливі нагороди та перемогла всіх своїх супротивників. І тільки збірна Норвегії змогла протистояти бразильцем. Неймовірно, але це єдина з усіх грали зі збірною Бразилії команд, яка ні разу їй не програла. Всього між цими командамивідбулося чотири зустрічі, з яких два рази норвежці виграли і двічізвели матч до нічиєї.
  • Найбільший рахунок в історії був зафіксований на Чемпіонаті Мадагаскару з футболу. Клуб «AS Adema» виграв у вирішальному матчі у команди «Stade Olympique l Emyrne» з рахунком 149:0. Причому всі голи були забиті футболістами у свої власні ворота. Справа в тому, щогравці однієї з команд образилися на несправедливе, на їхню думку, рішення арбітра і в знак протесту почали забивати м'яч у свої ворота. До кінця матчу встигли забити майже півтори сотні, чим і увійшли вісторію.
  • Популярність футболу в Латинській Америці не має меж. Одного разу футбольні пристрасті в цьому регіоні настільки розпалилися, що викликали справжню війну між Сальвадором і Гондурасом. З-за серіїматчів за вихід у фінальну частину Чемпіонату світу з футболу 1970року в Сальвадорі були побиті гондураські футболісти і вболівальники, спалені гондураські прапори. Потім Гондурасом прокотилася другахвиля нападів на сальвадорців, включаючи двох віце-консулів. Багато людей були змушені тікати з країни. Це послужило приводом до розгортання гарячого конфлікту між цими країнами, який тривав шістьднів і забрав життя декількох тисяч людей. Мирний договір між країнами був підписаний тільки через 10 років після закінчення війни.
  • Футбольна кричалка «Оле-Оле-Оле» походить з Іспанії, де слово «Оле» вигукувати на кориді або танцях фламенко. А там воно з'явилося шляхом трансформації зі слова «Аллах», яке вимовляли у молитвах араби, що захопили Іспанію у VIII столітті.  
  • У 1950 році під час Чемпіонату Світу з футболу відбуласябезпрецедентна подія. Команди Туреччини, Індії та Шотландіївідмовилися від участі через заборону ФІФА командам грати босоніж.
  • Футбол офіційно заборонений в шести країнах, включаючи Афганістан, Кампучія Гренландію. Цікаво, що футбол (соккер, тобто європейський футбол) дозволений для гри в штаті Юта, США, тільки за умови, що поле розташоване не ближче, ніж в 1.5 милі від церкви. Для бейсболу, гольфу і американського футболу це відстань - 0.5 милі.  
  • Найдовший футбольний матч зіграли 1-3 серпня 1981 двi ірландські команди футбольного клубу «Каллінаферсі» у Керрі. Переможець виявився лише через ... 65 годин 1 хвилину.  
  • Своєрідним рекордсменом є захисник Мацца, щограв у середині 60-х років за італійський клуб «Брешіа». На 38-й секунді зустрічі з командою «Мантова» він забив м'яч у свої ворота, створившинайшвидший автогол.
  • Бразильського футбольного захисника Пінейро називали рекордсменом по голах ... у власні ворота. Тільки в одному сезоні він забив у ворота своєї команди 10 голів. Пінейро перевели в напад. У першому матчі «рекордсмен» знову примудрився вразити власні ворота. Коли футболістові виповнилося 25 років, товариші по команді піднесли йому компас, на якому було вигравірувано: «Пам'ятай, противник на тій стороні».
  • Під час товариської футбольної зустрічі в італійському містечку Асті центрфорвард місцевої команди Маскіо, не потрапивши по м'ячу, копирснув землю. Та так сильно, що серйозно пошкодив собі ногу. Коли досліджували грунт, то виявили скелет, який виявився цінною історичною знахідкою. Маскіо отримав грошову премію і значок «за тягу до археологічних досліджень».  
  • Відомі два випадки, коли арбітри показували червону картку самим собі: Енді Уейн, що судив матч «Пітерборо Норт Енд» - «Роял Мейл», і Мелвін Сілвестр на матчі «Саутгемптон Армс» - «Херстборн Таррант Брітіш Легіон». Перший видалив себе з поля під час гри, щоб уникнути конфлікту з голкіпером, а другий - за бійку з гравцем.

 Вітаємо всiх шанувальників футболу зi святом улюбленої гри!


  "Найпривабливіше у футболі те, що в нього може грати кожен у будь-який час і в будь-якому місці; це масова гра, в неї грають і дорослі, і діти, і вона може дати вам все — від заряду бадьорості на весь день до інфаркту".

Дугi Брiмсон

Go to top