Календар подій

160 років від дня народження Костянтина Олексійовича Коровіна (1861–1939), російського живописця, художника театру, сценографа

korovinКостянтин Олексійович Коровін — російський художник, колорист. Малював портрети, натюрморти, відоміший як пейзажист і театральний художник, сценограф.

Костянтин Олексійович Коровін народився в Москві 5 грудня 1861 року в родині купця.

У 14 років Костянтин Олексійович поступив на архітектурне відділення Московського училища живопису, скульптури і зодчества, після двох років навчання перейшов на відділення живопису . Навчався у Олексія Кіндратовича Саврасова.Korovin Gurzuf

Для завершення освіти Коровін їде в Петербург і вступає до Академії мистецтв. В Академії мистецтв Коровін розчарувався занадто швидко і через три місяці покинув її.

У 1888 і 1894 роках Коровин здійснив декілька подорожей, серед яких подорож в Іспанію, Францію, на північ Російської імперії разом з другом Валентином Сєровим. З подорожей він привіз декілька незвичних за тематикою пейзажів і картин.  У цей період з'являються такі його роботи, як «Гавань в Норвегії», «Струмок святого Трифона в Печеніги», «Гаммерфест. Північне сяйво»,«Мурманський берег».

Значне місце у творчості Коровіна займає Париж. Міські пейзажі створюються явно під сильним впливом французьких імпресіоністів. Коровін часто звертався до створення пейзажів. Його натхнення приваблювали як стримані сірі кольори Фінляндії чи Середньої Росії, так і яскраві барви буржуазного курорту в Гурзуфі, Ялті, проблеми штучного освітлення в Парижі.

Коровін був змалку завзятим читачем і добре знав твори Пушкіна, Шекспіра, Лермонтова. Цікавість до сучасної літератури Коровіна підживлювало і особисте знайомство художника з Горьким, Чеховим, Мельниковим-Печерським,Буніним, Купріним та ін.vesna korovin

З 1901 року Костянтин Олексійович викладає в Московському училищі живопису, скульптури і зодчества. Під час Першої світової війни Коровін працює консультантом по маскуванню в штабі російської армії.

Після жовтневої революції 1917 року в Росії Коровін активно займається питаннями збереження пам'яток мистецтва, організовує аукціони та виставки на користь звільнилися політв'язнів, продовжує також співпрацювати з театром. Він ніяк не міг пристосуватися до надзвичайно різких суспільних змін після 1917 року і емігрував за кордон у 1923 р.Костянтин Олексійович Коровін помер у Парижі 11 вересня 1939 року.

Велика кількість робіт художника зберігається в Російському музеї.

0001
0002

Go to top