Календар подій

100 років від дня народження Юрія Володимировича Нікуліна (1921–1997), російського артиста цирку та кіно

nikylinЮрій Володимирович Нікулін - знаменитий актор цирку та кіно. Він уже пішов із життя, але залишився в пам'яті людей.  Про таку популярність, як у Нікуліна, можна було тільки мріяти. Актор запам'ятався як талановита та добра людина.

Народився Юрій Нікулін 18 грудня 1921 року в місті Демидові (нині Смоленська область). Батько і мати були простими, але талановитими людьми. Мати Юрія Володимировича, Лідія Іванівна, була актрисою драматичного театру м. Демидова. Батько, Володимир Нікулін, до армії отримав диплом юриста, але за професією він так і не працював.

В 1925 році сім'я перебралася в Москву. Батько влаштувався кореспондентом в газету, активно займався художньою самодіяльністю і писав короткі репризи для арени цирку. Лідія кинула роботу і повністю присвятила себе домашнім клопотам. Юрій Нікулін з дитинства любив жарти та цирк. У 1939 році юнак закінчив навчання в школі і хотів вступити до військового училища. Батьки його намірів не оцінили. Після закінчення школи Нікулін  відразу йде в армію, де пролітають наступні сім років його життя. Його служба проходить в зенітно-артилерійському полку. Юрію довелося воювати під Ленінградом, де майбутній герой Червоної Армії отримав контузію. Після Ленінграда його відправляють в окремий зенітний дивізіон N72, де він згодом служив з 1943 по 1946 рік. За весь час служби він був приставлений до ордену Слави 2-го ступеня і отримав три медалі: «За перемогу над Німеччиною», «За Відвагу» та «За Оборону Ленінграда».

У 1946 році Юрій Нікулін повернувся додому. Намагався вступити у ВДІК і театральні інститути, куди його не прийняли, оскільки комісії не виявляли в ньому акторських здібностей. Зрештою, вступив у студію клоунади при Московському цирку на Кольоровому бульварі.Працював майбутній актор під керівництвом надзвичайно відомого в той час клоуна Михайле Румянцева, який грав під псевдонімом Олівець. Там він познайомився з Михайлом Шуйдіним, з яким згодом створив популярний дует. Концерти та гастролі трійки тривали до 1950 року.

У середини 1948 року Нікулін Юрій Володимирович зустрів свою любов - Тетяну Покровську, з якою він прожив п'ятдесят років до самої своєї смерті. У 1956 році Юрій Володимирович Нікулін став батьком. 14 листопада у нього народився син, якого молоді батьки назвали Максимом. Максим, закінчивши журфак, тривалий час працював радіоведучим, потім телеведучим. Пізніше працював в дирекції цирку, де і починав свою кар'єру його батько.

У 1958 році артиста запросили в кіно. Дебютом стала картина «Дівчина з гітарою». Всенародне обожнювання акторові приніс режисер Леонід Гайдай. Образ злочинної трійці був надзвичайно популярний. Вперше герої з'явилися в короткометражці «Пес Барбос і незвичайний крос». Продовжилися пригоди трійці в «Операції" И "». Далі вийшов фільм «Діамантова рука». У 1961 році на екрани вийшла стрічка «Коли дерева були великими». У цьому ж році виходить стрічка «Самогонники»,  ставши згодом одним з найбільш переглядаються і улюблених фільмів радянського кінематографа, а смішна трійця стала культовим телевізійним символом країни. Так само не поступаються за значимістю й інші його герої у фільмах «До мене, Мухтар», «Андрій Рубльов» та «Чучело». Протягом усього життя артист поєднував кіно і цирк. Іноді сцени з одного жанру переходили в іншу сферу. Драму і комізм поєднував в собі один чоловік.

В 1981 році  перейшов на посаду головного режисера цирку на Кольоровому бульварі. З 1982 року Нікулін - директор цирку. При ньому для цирку було побудовано повністю новий будинок, відкриття якого відбулося в 1989 році.

Юрій Володимирович Нікулін помер 21 серпня 1997 року після операції на серці. Але досі живуть його герої, які дарують нам безцінний талант свого виконавця. Фільми за його участю можна дивитися нескінченно і завжди знаходити собі щось нове.На честь великого клоуна названо цирк на Кольоровому бульварі, в якому значну частину життя пропрацював Юрій Володимирович. Його директор - Максим Нікулін.

0001
0002
0003

Go to top