Календар подій

65 років від дня народження Олександра Юрійовича Есаулова (1952), українського письменника

 Олександр Юрійович Есаулов народився 18 листопада 1952 року у селі Ромачі, Просницького району Кіровської області, Росія, у родині військовослужбовця. Батько – Есаулов Юрій Павлович, зараз пенсіонер, та мати – Есаулова Клавдія Василівна, пенсіонерка, мешкають у Вінниці. Має брата – Есаулова Олексія Юрійовича, який також мешкає у Вінниці, де займається власною справою. Коли Олександр разом з батьками жив у Луцьку, то захопився кульовою стрільбою – мав перший розряд. Тренер запропонував юному спортсмену вступити до республіканської школи- інтернату спортивного профілю, яка знаходилась у Києві. Олександр спробував – і вступив. За три роки він закінчив цю школу, став кандидатом у майстри спорту, чемпіоном України з кульової стрільби. Потім було навчання в Київському інституті народного господарства, служба в армії.

 Особливе місце у творчості Олександра Есаулова займає тема Чорнобильської трагедії. У 1985 р. обраний заступником голови Прип’ятського міськвиконкому. На цій посаді зустрів аварію на Чорнобильський АЕС. Приймав участь та організовував різні заходи, пов'язані з евакуацією населення міста, подальшого його забезпечення житлом, роботою, виплатою відшкодування за майно, що було залишено у Прип'яті і таке інше. За працю у ці дні у 2007 році нагороджений орденом «За заслуги» 3-го ступеня. Олександр Есаулов вивозив перших ліквідаторів, що отримали величезні дози радіаційного опромінення, на лікування до Москви, організовував евакуацію мешканців, які назавжди покидали свої нові, нещодавно побудовані домівки, своє юне місто...

 Після аварії працював заступником директора з загальних питань Інституту ядерних досліджень НАН України, заступником начальника планово- економічного відділу ПО «Спецатом», комерційним директором МП «Лелека», президентом Українського екологічного фонду, директором підприємства «Екорадник», керуючим справами Ощадбанку України, і, нарешті, з 1998 року – технічним директором Інституту підтримки експлуатації АЕС, де працює до теперішнього часу. Незважаючи на серйозну та відповідальну посаду, він знаходить час на дитячі повісті. Більше того – на справжні детективи для дітей. «Якось я подумав, — каже письменник, — як нині, у час Інтернету, у час агресивного телебачення, краще залучити до читання книжок дітей. А що може бути цікавіше за хороший детектив? Але детектив для дитини має бути написаний як дитяча книжка. Тобто весело, без надмірної жорстокості, з обов’язковим хепіендом». Олександр Есаулов одружений. Дружина – Есаулова Зінаїда Михайлівна, має доньку Наталку, 1980 року народження, та сина Михайла, 1985 року народження. Обоє мають вищу освіту і наразі працюють.

 Письменницька діяльність Писати Олександр Есаулов почав у 2005 році, коли упорядкував свої нотатки про події 1986 року. Вийшла невеличка книжка. На жаль, українські видавництва не зацікавилися нею, тому запропонував ії видавництву «Європа», Москва, де вона і вийшла накладом у 1000 примірників у 2006 році. Одразу після цього написав свою першу дитячу книжку «Game over!», яка вийшла накладом у 2000 примірників у видавництві «Зелений пес». Після цього у тому ж видавництві у 2006-2008 роках вийшли ще чотири книги з цієї ж серії: «Антівірус», «Канікули для Інформи» (лауреат «Еврокон-2006), «Вихідний формат» та «Таємниця Великого Сканера», усі накладом по 2000 примірників. У 2008 році у видавництві «Клуб семейного досуга» накладом 15000 вийшла книга «Хозяин зоны». У 2011 видавництвом «Теза» (Винниця) почала видаватися серія «Дитячий детектив». Усього написано одинадцять книг, видані вже сім: «Кьонінгова колекція», «Чорні археологи», «Як уполювати чупакабру», «Кіднепінг», «Справа честі», «Щуриний підступ» та «Жіноча справа». Випадково дізнавшись про існування престижного літературного конкурсу «Коронація слова»,

 Олександр Есаулов ніби граючи, тричі став його лауреатом: як прозаїк для дітей та дорослих і як кіносценарист. В 2011 році у Тернопільському видавництві «Богдан» вийшов роман «Переможців не судять», який у 2009 році став лауреатом «Коронації слова». Дипломантом «Коронації слова 2011» стала дитяча книжка «Зоряна електричка», видана Винницьким видавництвом «Теза» Дипломант «Коронації слова» 2013, сценарій кінофільму «Господар Зони «Ч». Крім того, в 2014 році вийшла книга «Город, которого нет», та, по запрошенню видавництва «Фоліо», були написані та включені в збірку оповідань «Україна-Європа» та «Історія з шиншилой», що видавалися видавництвом до Фестивалю видавців у Львові в 2014 та 2015 роках. 

1028
1029

Go to top