Календар подій

Всесвітній день моря

«Море – це все. Дихання його, чисте, животворне.

В його безмежнiй  пустелi  людина не почуває себе

 одинокою тому, що навколо себе вона вiдчуває

 пульсацію життя» - Жюль Верн 

24 вересня вiдзначається Всесвітній день моря (World Maritime Day). Це свято входить до переліку міжнародних днів, що проводяться під егідою Організації Об'єднаних Націй. Цей день відзначається з 1978 року за рішенням 10 сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (International Maritime Organization, IMO) в один із днів останнього тижня вересня. Конкретна дата призначається щороку, причому вона є скоріше рекомендацією: уряди мають право змінювати її на свій розсуд у межах тижня.

 Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

 Серед найбільш важливіших завданнь – підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою. Величезні нафтові плями, що покривають сотні гектарів морських площ, стають причиною загибелі риби. За статистикою, щорічно в світовий океан в результаті аварій потрапляє більше 20 мільйонів барелів нафти.

 Якщо поглянути на Землю з космосу, вона здається блакитною, оскільки 70% її поверхні вкрито морями і океанами, тому Землю часто називають «блакитною планетою». У Світовому океані зосереджено 97% усіх запасів води на нашій планеті, тому він має основне значення для підтримки природного біосферного балансу. Біомаса всіх морських мешканців – від водоростей до блакитних китів – складає 90% біомаси всіх живих організмів планети.

 Впродовж тисячоліть люди використовують океани та моря для рибальства, транспортування і торгівлі. В наші дні до цього додався і видобуток нафти, газу і мінералів, які добувають у прибережних водах.

 На жаль, океани та моря  перетворені на звалища побутового сміття, стічних вод, хімічних, ядерних та інших відходів. Усе це починає руйнувати водне середовище. Дослідник морів і океанів Жак-Ів Кусто попереджав, що «виживання людини залежить від того, як здійснюється захист чистоти і життя у Світовому океані — рятувальному поясі планети».

Цікаві факти про моря

  • Найглибшим морем на світі прийнято вважати Філіппінське море, яке має глибину в 10265 м.
  • Середземне море – найбрудніше море у світі: в кожному кубічному метрі води міститься 33 види різних відходів, на кожен літр припадає 10 м нафтопродуктів, на кожен квадратний кілометр морського дна-більше 1900 різних предметів.
  • За займаною площею, найбільшим морем визнано Саргасове море. Його водна поверхня займає площу більше 7 млн. кв.км.
    Найменшу площу водної поверхні в 90 тис. кв.км займає Біле море.
  • В давнину Балтійське море називалося Бурштиновим через велику кількість в ньому бурштину.
  • Майже 3,5 млрд. людей отримують від океанів основне джерело їжі. Через 20 років їх число може зрости до 7 млрд.
  • Рекорд прозорості морської води на планеті відзначений, біля берегів Антарктиди, – в морі Уедделла. Тут вода найчистіша, майже як дистильована. Білий предмет, опущений на глибину 79 м, залишається ще видимим неозброєним оком.
  • Морська вода окрім солі містить і інші хімічні елементи. Цікаво, що за змістом золота в воді першість віддано Балтійському морю. У його воді золото присутнє в 3 рази більше ніж у водах Північного моря, і в 5 разів більше, ніж у водах Чорного моря.
  • Є серед морів море, яке є самим теплим і одночасно самим солоним, і, на жаль, самим забрудненим морем. Мова йде про Червоне море. Ймовірно, що така ситуація склалася в результаті того, що в море не впадає жодна річка. 

На території України знаходяться води 2-х морів - Азовського та Чорного. 

Чорне море — море між Європою та Західною Азією (проходить водна межа між Європою і Малою Азією).

Полоща 422 тис. км?, найбільша глибина до 2 211 м (на південь від Ялти), солоність 17-18%. Розвинене рибальство (ставрида, скумбрія, тюлька, кефаль, бички, шпрот, осетрові, камбала, хамса, судак, креветки). Сьогодні 95% всього вилову це чорноморська кілька (шпрот). Майже повністю зникли в уловах скумбрія, ставрида, сарган, катран. Чорне море — важливий район транспортних перевезень: зерно, залізна руда, металопрокат, боксити, непродовольчі товари особистого вжитку. Один з найбільших курортних регіонів Євразії. 

Азовське море  — внутрішнє море басейну Атлантичного океану,  сполучене з Чорним морем Керченською протокою (Босфор Кіммерійський в давнину, завширшки в 4,2 км), між Україною та Росією. Площа водного дзеркала 39 тисяч кв.км, середня температура води +11 °C.  Розвинене рибальство: хамса, лящ, оселедець, камбала, тюлька, судак, бички, осетрові. Азовське море — наймілкіше море у світі. Азовське море, яке вважалося самим рибопродуктивним в світі через неконтрольований промисловий вилов, та забруднення промисловими стоками перетворюється на мертву водойму. Багато видів риб, зграї яких ще зовсім недавно були численні, сьогодні знаходяться в Червоній Книзі України як зникаючі. Всі осетрові види стоять на межі зникнення.

Цікаві факти про Чорне та Азовське моря

  • У Чорному морі не водяться морські їжаки, восьминоги, кальмари та корали. Всього в його водах проживають близько 2,5 тисяч видів тварин. Для порівняння, у Середземному морі їх близько 9 тисяч.
  • Головна риса Чорного моря - відсутність життя на глибині від 150-200 метрів через насиченість води сірководнем.
  • 7,5 тисяч років тому Чорне море було найглибшим на Землі прісноводним озером - про це йдеться в одній із гіпотез виникнення моря.
  • Перші згадки про Чорне море зустрічаються в документах, що відносяться до V століття до нашої ери. Саме по Чорному морю Ясон і аргонавти йшли до Колхіди за золотим руном.
  • Найбільший острів Чорного моря - Джарилгач (62 км2), який відносять до Херсонської області. На його території розташований Джарилгацький національний природний парк.
  • Гори навколо Чорного моря постійно ростуть, а саме море збільшується. І, якщо гори підростають всього на кілька сантиметрів в сторіччя, то рівень моря піднімається зі швидкістю 20-25 сантиметрів за 100 років. Саме тому стародавні міста на його узбережжi вже знаходяться на дні морському.
  • Міжнародний день Чорного моря відзначається щороку 31 жовтня.
  • Азовське море є найдрібнішим морем у світі. Його середня глибина - 8 метрів, а максимальна - 13,5 метрів. Для порівняння, середня глибина Чорного моря - 1,3 тисяч метрів, а максимальна - 2,245 метрів. Також Азовське море - найбільш континентальне море планети, адже розташоване найдалі за всіх від океану.
  • У водах Азовського моря дуже мало солі. Через це воно дуже швидко замерзає. Середня солоність води - 13,8‰, найвищий рівень вмісту солі в затоці Сиваш - до 25‰. Нагадаємо, солоність Середземного моря - від 36‰, Адріатичного - від 30‰, Егейського - від 37‰.
  • Азовське море дуже багате рослинними й тваринними організмами. За кількістю риби на одиницю площі Азовське море в 6,5 разів перевищує Каспійське, в 40 разів Чорне та в 160 разів Середземне море.
  • Слов'яни називали Азовське море Сурозьким або Синім. Сучасна назва, відповідно до однієї з версій, походить від арабської назви Бахр-ель-Азов (темно-синє море).
  • Якщо купатися в Азовському морі в літню ніч, коли на небі немає зірок, можна побачити, як світиться вода. Світіння відбувається завдяки деяким видам планктону, який живе уздовж берегової лінії. Довгий час світіння моря в темний час доби було однією з найбільш загадкових морських таємниць для вчених. Виявилося, що воно викликане люмінесцентними властивостями деяких морських організмів. У Чорному морі, наприклад, таким організмом є водорість під назвою ночесвітка.

 Внаслідок забруднення морського середовища, незбалансованого використання морських природних ресурсів, а також відсутності системи інтегрованого управління використанням природних ресурсів морів Україна щороку втрачає (орієнтовно) до 1,7 млрд. гривень. Це i: погіршення якості та санітарного стану прибережних вод і пляжів, що призвело до зменшення кількості відпочиваючих у санаторіях, туристських закладах, інших місцях відпочинку; обсяги вилову риби в Азовському і Чорному морях за останні 10 років скоротилися у 5 разів; кількість особин морських ссавців зменшилася майже у 20 разів.; майже 2,6 тис. кілометрів берегової лінії зазнають негативного впливу від площинного змиву та ерозії.

Чистота води морів має для нас колосальне значення!

Тож Всесвітній день моря покликаний нагадати нам про велику відповідальність, яку несе людина за використання морських ресурсів. Бережімо водойми, піклуймося про їх чистоту, адже майбутнє океанів, морів та річок (а головне – мільйонів їх жителів) у наших руках!

Go to top